Hor “Kornelije Stanković” osvojio drugu nagradu na “Horfest-u”, u Valjevu

U velikoj konkurenciji horova, sa širokim repertoarom, svojim kvalitetom

i skladom kompozicija, kao i načinom izvođenja, kikindski hor “Kornelije Stanković“ je u kategoriji mešovitih horova na Festivalu „Horfest“ u Valjevu osvojio, kako kažu, visoku drugu nagradu. To je vrlo značajno priznanje, budući da se radi o konkurenciji 25 vrhunskih horskih ansambala iz cele republike.

 

Nastupili su u kategoriji mešovitih horova,  sa četiri kompozicije, od kojih je bila obavezna jedna duhovna, rekla je Francuski Aranjoš i dodala da su oni izveli i Starog majstora, a predstavljena je i kompozicija Milana Prunića Dume “Paorska molitva”, koja je oduševila žiri. Na kraju su izveli i pesmu “Dan na dan”, Bardoša Lajoša, koja je bila najuspešnija i zbog koje  su i osvojili drugu nagradu.

Hor broji 60 članova, od tog broja 35 su aktivni. Ove godine, na Festivalu nisu mogli da učestvuju kao veliki hor, već su nastupili kao kamerni, što ih nijeobeshrabrilo, navela je i predsednica udruženja „Branislava Gecić. Nagrada, koju su osvojili je vrlo važna zbog bodova, rekla je Gecić. Inače, entuzijazam i ljubav ka pesmi prenebegli su materijalnu bazu, koja je bila potrebna da se finansira odlazak hora na drugi Festival horova, u Valjevu.

Hor vežba u prostorijama OŠ Sveti Sava, što je prostor koji im odgovara i na čemu su zahvalni školi. Od planiranih nastupa, već 6. maja, koncertom duhovne muzike, nastupaju u Advemntističkoj crkvi u okviru humanitarne akcije ( Za Darka). 26. maja, u Narodnom muzeju, takođe kao podrška akciji „Humani umetnici za Čigru“ nastupiće na otvaranju izložbe.