Hleb bez glutena kao poslastica

Izbacivanje glutena iz ishrane ne predstavlja dijetalni režim. Ako neka namirnica ne sadrži gluten, ne znači da ima manje kalorija i masnoća. 

Osobe koje boluju od celijaklije ili su osetljivi na gluten, leče se bezglutenskom ishranom. Ovakva ishrana je vid terapije koji zahteva doslednu upotrebu bezglutenskih namirnica. Kikindska Ekonomsko trgovinska škola kroz smer kuvar bavi se u posebnom nastavnom segmentu pravljenjem jelovnika na bazi bezglutenske ishrane, naveo je profesor kuvarstva Milan Maletić i dodao:

-Učenici sada već treće godine, Predrag Tenkeš, Nikola Jesić i Jelena Lisica predstavljaju školu na svim takmičenjima i do sada su beležili dobre rezultate na nadmetanjima, gde je bilo potrebno pokazati umešnost, spretnost ali i znanje. Kada je ovaj vid pripreme jela u pitanju prilaze mu sa posebnom pažnjom. Naši đaci o svemu tome dosta već znaju i svesni su svega što nepoštovanje pravila o alergojskim manifestacijama, ukoliko se osobi koja je netolerantna na gluten pripremi jelo kontaminirano glutenom.

I osobe na bezglutenskom režimu ishrane mogu da se ugoje, a pomenuti režim koristan je samo ljudima koji na gluten imaju intoleranciju, odnosno ljudima koji imaju celijakiju. Kod ove populacije, gluten izaziva problem čak i u malim količinama, na čega oni sami, ali i kuvari po restoranima moraju naročito da vode računa. Opširnije o ovoj temi, kroz pripremu posebnog bezglutenskog slatkog hleba možete pogledati u emisiji Rubinizmi, koja je na našem programu u petak, 13.jula u 21 sat.