Hipertenzija i vremenske oscilacije

Visok krvni pritisak ili hipertenzija svakako je jedna od najčešćih bolesti današnjice, koja pogađa sve uzraste, oba pola, svuda u svetu.

Hipertenzijom nazivamo svaki pritisak koji se nalazi iznad 140/90, objašnjava magistar farmacije Tijana Dimitrijević iz apoteke Cvejić i dodaje:

 

-Hipertenzija je bolest modernog doba i veoma je zastupljena. Smatra se da negde  70% pacijenata, koji boluju od hipertenzije imaju dijagnozu, dok je manji procenat njih na terapiji, odnosno leči se. Po nekim istraživanjima u Vojvodini čak svaki drugi stanovnik ima hipertenziju.

Visok pritisak predstavlja opasnost da se u telu čoveka dogode veće komplikacije, kao što su to bolesti krvnih sudova, stvaranje tromba, srčani udar, moždani udar. Mnogi ljudi ne otkriju na vreme ili nikada visok krvni pritisak. Razlog tome jesu prikriveni simptomi ili njihov potpuni izostanak.  Nagle temperaturne promene, smatraju u apoteci Cvejić, smetaju i zdravima, a pogotovo hronično obolelim:

-Ove povišene vremenske temperature takođe utiču na visok pritisak. Osnovne smernice su da se u dogovoru sa lekarom odredi prava terapija.

Povećan krvni pritisak je „tihi ubica“, jer se često javlja bez ikakvih simptoma, ali se može ispoljiti i glavoboljom, zujanjem u ušima, vrtoglavicom.

I nekontrolisano korišćenje klima uređaja takođe mogu biti uzrok oscilacija kada je pritisak u pitanju. Ne postoje nikakvi posebni tretmani u lečenju visokog krvnog pritiska. Ono što lekari najčešće preporučuju je svakako promena životnog stila, što podrazumeva smanjenje unosa cigareta, alkohola  i soli. Kod gojaznih potrebno je smanjiti telesnu težinu, i uključiti se u fizičke aktivnosti kao što je to šetnja ili vožnja bicikla.