Hapšenja zbog oštećenja životne sredine i davanja i primanja mita

Hapšenja zbog oštećenja životne sredine i davanja i primanja mita

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji sa Poreskom policijom i nadležnim javnim tužilaštvima, u cilju suzbijanja finansijskog kriminala i korupcije u prethodnih nekoliko dana u više odvojenih akcija uhapsili su 38 osoba, dok su protiv još 21 osobe podnete krivične prijave u redovnom postupku.

Oni se sumnjiče da su u periodu od 2016. godine do danas izvršili više krivičnih dela kojim su oštetili budžet Republike Srbije, pravna i fizička lica u ukupnom iznosu od 1.550.000 evra. Akcije su sprovedene na teritoriji 10 gradova, među kojima je i Kikinda.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su D.J. (1964), lekara specijalistu u Opštoj bolnici u Kikindi, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio više krivičnih dela primanje mita.

On se sumnjiči da je od aprila do septembra 2018. godine, u službenim prostorijama bolnice, u više navrata, preko posrednika iz Kikinde, zahtevao i primio poklon u novcu u iznosu od po 2.000 dinara po jednom izvršenom lekarskom pregledu pacijenata u ambulanti.

Protiv ovog posrednika i još četiri osobe sa područja Kikinda biće podneta  krivična prijava u redovnom postupku zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo davanje mita.

Osumnjičeni D. J. je, uz krivičnu prijavu, priveden Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kikindi, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsili su B.T. (1958), odgovorno lice preduzeća „Severni Banat“ iz Kikinde, i B. A. (1952), odgovorno lice preduzeća „Graditelj“ iz Kikinde, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela nedozvoljena trgovina i oštećenje životne sredine u saizvršilaštvu.

Sumnja se da su njih dvojica kao odgovorna lica dva povezana preduzeća koja imaju zajedničku vlasničku strukturu, u periodu od 1. jula 2017. godine do 12. septembra 2018. godine, bez ovlašćenja za eksploataciju i izvođenje rudarskih radova izazvali oštećenje životne sredine u većoj meri, vršeći iskopavanje peska na parcelama u vlasništvu Republike Srbije, koji su potom prodavali drugim preduzećima.

Tako su, kako se sumnja, pribavili imovinsku korist od 2.434.846 dinara za koliko su i oštetili budžet Republike Srbije.

Oni će, uz krivičnu priajvu, biti privedeni Osnovnom javnom tužilaštvu u Kikindi.