Hajka na lisice u kikindskom naselju Baranda

Poput stanovnika Londona ili Mikronaselja u Kikindi, i meštani Barande, rubnog dela grada, već mesec dana žive sa lisicama. Nedavno je jednu pregazio automobil, ali ostalo ih je još nekoliko.

Stanovnici ulice Feješ Klara, nakon pokušaja da se usmeno obrate nadležnima, odlučili su da putem peticije koju je potpisalo stotinak ljudi, pošalju molbu Gradskoj upravi da se pozabavi njihovim problemom. Lisice su do sada načinile i materijalnu štetu podavivši živinu u nekoliko domaćinstava.
vlcsnap-2016-11-26-13h36m13s146

U Kikindi postoji Zoohigijenska služba, ali ona nije nadležna po ovom pitanju. U delokrugu njene odgovornosti su samo psi i mačke koji se zateknu na javnim površinama u Gradu i okolnim selima. Lovačka udruženja, sa druge strane, mogla bi da se uključe u rešavanje ovog problema, samo ukoliko bi se lisice našle na 50 metara od table na izlasku iz grada. S obzirom da ne postoji pravni akt u Srbiji koji predviđa kretanje divljih životinja po naseljenim mestima, organi i institucije ostaju vezanih ruku. Policija i komunalna inspekcija ne mogu da intervenišu, niti upute naloge drugim licima da postupe u cilju rešavanja problema, a jedino rešenje moglo bi biti u slučaju da Kikinda ima zoološki vrt. Obučeni radnici zoološkog vrta mogli bi u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja uhvatiti lisice i odvesti ih iz grada, a pošto Kikinda nema ovakvu ustanovu, meštanima Barande ostaje samo da se nadaju da će se lisice same vratiti u atar.