“Gusle” započele saradnju sa KUD-om “Kolo” iz Arada

KUD “Kolo” iz rumunskog grada Arad osnovano je pre jedne decenije sa ciljem da očuva običaje i tradiciju Srba u Rumuniji. Deo igračkog ansambla boravio je u Kikindi gde su zajedno sa članovima ADZNM “Gusle” kroz igru i pesmu bolje upoznali Srbiju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Želja nam je da unapredimo saradnju sa “Guslama”. Nama to jako puno znači jer nam je cilj da se tradicija ne zaboravi. U društvu imamo mali broj Srba i većinom su to Rumuni ili Mađari. Dolaskom u Kikindu naši mladi članovio mogu bolje da nauče srpski jezik – istakao je Darko Voštinar, potpredsednik Saveza Srba u Rumuniji.

Saradnja “Gusala” sa “Kolom” započeta je pre nekoliko godina u okviru etnokampa.

-“Gusle” imaju dugogodišnju saradnju sa Savezom Srba u Rumuniji. Upravio na njihovu inicijativu proistekla je saradnja s KUD-om “Kolo”. Ova folklorna radionica pravi je način da se njihovi članovi upoznaju sa našim članovima, ali i sa Srbijom – rekao je Igor Popov, umetnički rukovodilac ADZNM “Gusle”

Zahvaljujući etno kampu urađena je koreografija sa igrama i pesmama iz Pomorišja. U društvu “Kolo” radi više sekcija: izvođački ansambl, školica follora, pevačka grupa.

-Očekujem da “Gusle” budu naši gosti u septembru na godišnjem koncertu. Osim toga nadam se da će doći i na Maraton srpskog folklora koji će biti održan 26. put – dodao je Voštinar.

-Pored KUD-a “Kolo” planiramo sličnu saradnju i sa drugim anasmblima iz Rumunije – zaključio je Popov.

U narednim mesecima iz štampe će izaći knjiga “Običaji i igre Srba u Pomorišju”. Autor je Igor Popov, a finansijska podrška stigla je od Savez Srba u Rumuniji.