“Gusle” se pripremaju za festival, ali i za FENOK i etno-kamp

ADZNM “Gusle” su kulturna institucija od izuzetne važnosti za lokalnu sredinu. Gradska uprava podržava rad ovog društva i pomaže im u nastojanju da očuvaju tradiciju našeg kraja što nam je potvrdio i direktor Zoran Petrović.

-Grad Kikinda nam maksimalno izlazi u susret što moramo uvek pohvaliti. Sa druge strane projektno finansiranje na nivou republike i pokrajine dovodi se u pitanje jer je puno društava koja konkurišu sa dobrim ili manje dobrim projektima. Ono što je izvesno jeste da će Međunarodni festival orkestara FENOK ove godine od strane Pokrajine biti podržan sa 500.000 dinara – istakao je Zoran Petrović, direktor.

Očekuju se i rezultati republičkog ministarstva gde su “Gusle” konkurisale sa etno-kampom.Ove godine od 23. do 29. jula na 17.etno-kampu planirano je učešće 25 studenata iz Subotice, Banja Luke, Novog Sada i Beograda.

-Ove godine vraćamo se korenima tako da će akcenat biti na istraživačkom radu. Nastavićemo saradnju sa etno-kampom iz Kolašina čiji predstavnici će biti deo našeg kampa. Studeni koji dolaze na etno-kamp izrastaju kasnije u vrhunske stručnjake iz svojih oblasti, a kroz boravak u Kikindi i same akademije se upoznaju i umrežavaju – rekao je Igor Popov, umetnički rukovodilac.

Članove “Gusla” već krajem maja očekuje Vokalni-etno festival narodne pesme u Negotinu gde su učesnici do 21. godine starosti.Nakon toga sledi učešće na beogradskom “Manifestu” gde će predstaviti Kikindu, a početkom juna očekuje se gostovanje na 51. saboru tradicionalnog pevanja “Homljski motivi”. Tu je i nastup dečijih grupa na “Žitnici” u Žitištu.

-Gusle su pokrenule inicijativu da zaštite nematerijalno kulturno nasleđe. Cilj nam je da banatske igre uvrstimo u nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Iako je procedura komplikovana, naša ideja je da iskoristimo i etno kamp koji sublimira sve igre. Svu dokumentaciju i zapise imamo na jednom mestu. U ovome nas podržava veliki tim stručnjaka i očekujem da ćemo uspeti u našoj nameri – dodala je Magdalena Popov, umetnički rukovodilac.

U toku je i izrada scenskog kostima koji je karakterisačan za Banat tačnije banatskih pršnjaka odnosno kožnih kaputića i prsluka. Oni će biti verna replika nošnje iz 1912. godine, a rade se po fotografijama koje su napravljene u Kikindi i okolini.