Guščija mast kao lek

Guščja mast je lek koji koristimo u narodnoj medicini protiv bronhitisa, hroničnog kašlja i drugih bolesti disajnih puteva. Ovaj lek godinama se nalazi u ponudi porodice Jorgin, koja se bavi proizvodnjom i prodajom guščije masti čitav jedan vek.

Sezona virusa i prehlada ne jenjava, već potomognuta ovim vetrom zvanim suludnjak sve više pravi zdravstvene probleme. Zahvaćeni su svi i u gotovo svakoj kući virus je jedna od najakruelnijih tema. E sad, ukoliko ne volimo dovoljno sami sebe i svoju okolinu, onda pribegavamo da i tako bolesni radimo, štetimo svom zdravlju, ali i onima sa kojima smo u kontaktu.

Kada se tu doda i da se bolest nije preležala, e onda posledice dođu po svoje. Najčešće su to dugotrajni kašalj, upala pluća. Kako izlečiti sve ovo, a da ima dugotrajnog efekta. Po odgovor smo došli do Gradske pijace i do Đurice  Jorginačija porodica  godnama proizvodi guščiju mast:

-Još moja majka je držala guske i ja sad isto volim i držim guske. Ona je koristila guščiju mast. Kada se razbolimo, ona nam guščijom masti premaže grudi i stavi list kupusa i obuče nam majice. Nakon što prespavamo, ovako upakovani, sutra kašlja više nema. Mi smo kao deca više voleli napitak u kom ona u [erpi  istopi šećer, prelije mlekom i tu doda  pola kašičice ove masti. Tek to prija, a i lepo je, a i neverovatan je lek. To koristim i dan danas i ja i moji u porodici. To je prirodan lek. 

Kada je cena u pitanju, reakcije su različite. 1000 dinara, koliko staje teglica masti za neke je veliki izdatak, ali kako Jorgin tumači, gušče staje 400 dinara i potrebno ga je hraniti godinu dana:

-Ljudo kažu skupo. Ali vi možete da je čuvate u zamrzivaču i do dve godine. 

 

Ono što ovaj rani april donosi su previranja u glavi, šta po ovakvom vetru uopšte započinjati, pogotovo ako su radovi u bašti u pitanju. Za one koji smatraju da se povrće mora pikirati da je krajnje vreme za rasad kupuju ga ovig dana i to po ceni od 10 dinara kada su salata, kupus i keleraba u pitanju, dok je rukola 50 dinara.

Mlada salata je prodavana po akcijskoj ceni od 20 dinara, ili po 35 ili tri za 100 dinara. Mladi crni luk 30 do 35 dinara, dok je mladi beli luk od 40 do 60 dinara. Rotkvice su stajale 50 dinara, krastavci 130 dinara, paradajz 230, paprika 350, tikvice 200 dinara. Ovih dana primetno je da je cena najzastupljenijeg povrća na trpezi prosečnog lale, pri tome se misli na krompir i crni luk, vrtoglavo skočila sa 30 na 80 do 90 dinara. Trgovci kažu tako je, kupci opet smatraju da lako nije

 

Pečurke, šampinjoni koje se prodaju po ceni od 250 dinaraili bukovača po ceni od 120 dinara za 250 grama, nisu stavka koja se često nakazi u jelovniku, te ni ne prave naročitu stavku u budžetu prosečnog sugrađanina. Kada je voće u pitanju najaktuelnije je ono sa našeg podneblja, koje je sunce našeg kraja ogrejalo i ruka našeg čoveka je ubrala, a radi se svakako o jabuci u to onoj sa peska, koja su najjeftiniji voćni odabir i to po ceni od 20 do 60 dinara.

Na ovoj tezgi smo našli i propolis po ceni od 150 dinara, što je najjeftinija opcija na pijaci. Pomorandže su prodavane po ceni od 110 dinara, banane 140, limun 130, dok su trgovci za aprilske jagode tražili od 260 do 280 dinara za kilogram