Gusan Rodac šampion 31. Svetskog prvenstva u nadmetanju gusana

Trogodišnji Rodac, gusan vlasnika Aleksandra Adamova, pobedio je u jedanaestominutnom finalnom nadmetanju iskusnijeg Margitaresa i tako osvojio titulu šampiona 31. Gusanijade. Mladi, pernati borac je u ovoj takmičarskoj sezoni imao nekoliko veoma dugih mečeva u kojima je ostao neporažen.

-Presrećan sam i uzbuđen. Gusak je izležen u Melencima, ali je poreklom iz Mokrina. Ime je dobio zato što se kreće kao roda- priča Adamov kome je ovo četvrti pehar sa tradicionalne mokrinske manifestacije. Prethodna tri osvojio je legendarni Acika, danas najstariji gusan u selu. Ovaj sedamnaestogodišnji veteran svetskog prvenstva u društvu četiri miljenice mirno uživa u “penzionerskim danima”. A voljene lepše polovine i ovoga puta imale su neprikosnovene zasluge u ishodu megdana. I Rodac i Margitares uživali su glasnu podršku jata pernatih ljubimica.

-Njegova omiljena guska je povredila nogu, pa sam je na rukama doneo ovde da ga bodri-otkriva Adamov.

Tokom 31. Gusanijade snage je odmerilo 108 pernatih “junaka”, u tri starosne kategorije. Među jednogodišnjacima, najuspešniji je bio Odabrani, vlasnika Slobodana Krišana, dok je u borbama dvogodišnjaka pobednički pehar osvojio Kočiz Ognjena Dumitrova.