Grip ili prehlada? Pitanje za stručnjaka

U toku je sezona gripa, pa se po apotekama najviše traže tablete koje snižavaju povišenu telesnu temperaturu, kapi za nos, tablete protiv bolova, pastile za grlo, sirupi za iskašljavanje, vitamini i drugi preparati, za jačanje imuniteta.

 Grip treba razlikovati od prehlade. Simptomi kod gripa, iako slični prehladi, mnogo su jače izraženi i brzo nastaju. Naš čovek je ipak više sklon da nakon kosultacije sa googl-om sam sebi odredi terapiju i vreme koje će provesti u krevetu. U apotekama Cvejić kako nam je rekla magistar farmacije, Tijana Dimitrijević,  poslednjih nekoliko  nedjelja je povećan broj onih koji dolaze sa simptomima oboljenja sličnom gripu:

-Pacijenti su skloni da “na svoju ruku” uzimaju antibiotike, iako to ne utiče na grip i neće se izlečiti. Mi im to ne savetujemo. Okvirno je potrebno da se oko tri dana leče kod kuće, mirovanje, što više tečnosti. Ukoliko se simptomi ne smire, potrebno je otići do svog lekara. Bitno je takođe da pacijenti rade na svom imunitetu, da ga pojačavaju već početkom sezone i to različitim preparatima na bazi beta glukana, cinka i vitamina.

Da li i kolko sebi pomagati i kojim od ovih preparata, najbolje je pitati stručno lice, a kako naša sagovornica  objašnjava najčešće su u situaciji da savetima pomognu:

-Pacijenti dolaze, traže savet. Pogotovo zato što su velike gužve kod lekara. Većina prvo dođe u apoteku, pa se onda, ako vidimo da je nešto ozbiljnije i na naš savet odlaze kod lekara.

U apotekama Cvejić ljubazni apotekari savetuju i preventivno ponašanje u smislu izbegavanje kontakta sa osobama koje su već obolele, često pranje ruku, jer se virusi mogu preneti i preko predmeta koji su bili u neposrednom kontaktu sa obolelom osobom, što češće provetravanje zatvorenog prostora u kom se boravi, dovoljno odmara, pravilonu ishranu i dovoljan unos vitamina i oligoelemenata.