Grčko-srpski pijačni barometar

Bogata ponuda, ali lošija posećenost kikindske pijace od strane sugrađana, odraz je visokih temperatura koje počinju već u ranim jutarnjim satima. Iako je temperatura za par stepeni viša u primorskim gradovima, tamo se voće i povrće kupuje u neograničenim količinama.

U pijačnom barometru koji sledi, poredili smo cene na kikindskoj pijaci, sa onim koje smo zabeležili u Grčkoj, kako bi budući turisti imali uvid koliko bi ih letovanje, kada je biljna trpeza u pitanju moglo koštati.

Letnji dani, koji se sporo ali sigurno odmotavaju pred našim očima i zauvek odnose neke datume još jedmnom upisuju prevrele dane, kakvi su u toku i kakvi se prognoziraju.

Baš takva atmosfera nagoni da se krene put godišnjeg odmora. Ukoliko je destinacija zemlja prelepe klime, toplog mora i srdačnog naroda, to jest Grčka, nije zgoreg raspitati se kakve su cene, na pijačnim tezgama, recimo u Stavrosu.

 

Paradajz koji je vrlo sočan i sladak u Grčkoj košta od 45 centi pa sve do 2, 5 evra. Taj isti rado viđen proizvod na kikindskom zelenjaku iznosi 100 donara, što će reći manje od 1 evra. Krastavce je bilo miguće kupiti po ceni od 1, 20 dok je kod nas za krastavac potrebno izdvojiti 70 dinara, za krompir Grci izdvajaju oko 0, 90 centi što će reći oko 110 dinara, dok je kod nas kropmir pao na 30 do 50 dinara.

Crni luk u Stavrosu staje oko 120 dinara, dok je kod nas od 70 do 80 dinara. Boranija je recimo na tezgama pijaca u Grčkoj 3, 45 evra, što će reći negde oko 450 dinara, dok je kod nas ovo, za mnoge vrlo ukusno povrće, 120 dinara kilogram

Kupus je na njihovom zelenjaku prodavan po ceni od 140 dinara, dok je u Kikindi 65 dinara. Paprika je u Grčkoj vrlo tražena i za nju Grci izdvajaju do 2 evra i 69 cent, što znači oko 300 dinara, dok je kod nas prodavana po ceni od 130 do 150 dinara.

 

Za ljutu papriku, koja se uzima na komad i koja je izuzetno ljuta do stadijuma da onaj koji je proba dva dana sedi pored frižidera, e za tu crvenu i izuzetno ljutu papriku Grci daju skoro 15 evra za kilogram. Kada je voćna ponuda u pitanju tu beležimo manje oscilacije.

 

Cena jabuka ide od 1 evra do dva evra i 20 centi, dok je kod nas petrovaca cenjena 50 dinara, kajsije kod Grka evro , 89, što će reći oko 200 dinara, dok su kod nas prodavane po ceni od 80 do 100 dinara i one grčke nisu ni blizu slatke kao ove naše srpske slatkovače.

 

Jagoda u Grčkoj još uvek ima i cenjene su 1, 69 , što će reći oko 180 dinara, limun je prodavan po ceni od 2 evra, dok je kod nas 180 dinara. Lubenice po kilogramu u Grčkoj staju 40 do 60 centi kilogram, dok je kod nas 60 dinara. Grci za sada nemaju bogatu ponudu gladiola, koje su kod nas prodavane po ceni od 25 dinara komad, a nismo pronašli ni iovanjsko cveće koje su kod nas plele vredne Kikinđanke i koje za venac traže od 250 do 300 dinara.

 

Ono što ipak imaju Grci, a kod nas nije zastupljeno to je lišće vinove loze od kog prave savršeno lepe sarmice i za koje traže i do 6 evra za jedno dvadesetak listića, naslaganih i dobro čuvanih jednim morskim kamenom. Pa što bi rekli Grci Efharisto i jesa.