Grb Kikinde je deo naše istorije

Novi Statut grada definisaće i izgled gradskih obeležja- grba i zastave. Nacrt ovog dokumenta je u javnoj raspravi koja traje do 4. januara.

Da li je prikaz ruke koja drži sablju sa pobodenom muškom glavom morbidan i politički nekorektan ili je jednostavno u pitanju deo naše istorije simbolično utkan u gradska obeležja- grb i zastavu? Stavovi građana su različiti, a istoričara- na strani istorije.

– Grb datira iz 1774. godine kada je osnovan Velikokikindski dištrikt. Mi nemamo sačuvanu grbovnicu za varoš Kikindu i okolna sela, samo imamo opisan grb dištrikta – to je lav sa sabljom i odsečenom glavom. Jedini način da saznamo koji su to grbovi je ova zastava- kaže Vladislav Vujin, istoričar kustos u Narodnom muzeju.

A zastava datira iz 1800. godine. Iako je izgubljena u buni 1848, ponovo je oslikana dvadesetak godina kasnije. Oslikao ju je Pavle Simić iz Novog Sada, a finansirao Đoka Radak. Svedoči da su sva mesta Velikokikindskog dištrikta na grbovima imala upravo odsečenu glavu. Izuzetak je Bašaid, a rekorder grb Taraša sa čak sedam odsečenih glava.

Simbolika je jednostavna, ja sam to uvek nazivao obično neobični grbovi. Grb je nastao u vreme kada su Kikindu naselili graničari koji su se borili protiv Turaka, tako da uopšte nije neobično da se na grbu nalazi ruka sa odsečenom osmanskom glavom- objašnjava naš sagovornik.

U bližoj prošlosti, bilo je pokušaja da se grb menja. Gradska anegdota stara desetak godina kaže  da se u prilično nelagodnoj situaciji našao bivši čelnik grada kada je boravio u Turskoj. Zbog odsečene glave bilo je neprijatno i drugim garniturama lokalne vlasti, pa su neretko koristili grb dištrikta  u kom je, ipak, dominanta figura lava, a odsečena glava- oku posmatrača manje primetna.

– Ovo je istorija, po meni grb ne treba menjati. Svako ko se stidi i ne poštuje svoju istoriju, ne zna kakva ga budućnost čeka. Grb je običan za ono vreme, danas možda nije politički korektan, pa je bilo više pokušaja da se on promeni- ukazuje Vujin.

Nacrtom novog statuta, gradska obeležja se ne menjaju, osim izvesnih heraldičkih prilagođavanja koja su radili stručnjaci Srpskog heraldičkog društva. Kako heraldika i nalaže, grb grada se koristi u tri nivoa- -mali, srednji i veliki.

TV Rubin je prva objavila izgled novih-starih gradskih obeležja, a da većina građana nije ravnodušna kako će oni izgledati, svedoči i zahuktala rasprava na našoj fejsbuk stranici.