Grafike Duška Kirćanskog u Terri

Ovaj zrenjaninski umetnik nastoji da svojim delima obogati likovnu formu klasičnog crno-belog grafizma. Sa izbledelim likovima, neobičnim fizionomijama, asocijacijama i aluzijama u drugom planu, Kirćanski bojom i kredom na poseban način oslikava svoje misli. Kako je u izjavi za TV Rubin naveo, svako delo je izazvano posebnim nadražajem, premda je njegov pravi start, u stvari, igra svetlosti:

-Uvek sam polazio od svetlosti. Inspiraciju za svetlo sam doživeo od naše čuvene Marine Avramovič, pošto smo bili u finim kontaktima i odnosima, pa sam  doživeo tako neku epifaniju. Dugo sam tragao za tim svetlom. To je za mene onda bilo neko fascinantno  svetlo, koje sam ja video u realnom prostoru. Neka imaginacija se desila. Vrlo je to subjektivno. Ja to ne mogu da dokažem u materijalnom obliku.  

 

Performans, koji je napravio u Novom Sadu, obeležilo ga je kao umetnika, koji svoju fascinaciju nalazi baš u toj pojavi:

-Naime, napunio sam vodom jedno 200 kesa i okačio o orahe, ispred Akademije, pa je moj profesor to Branislav Karanović snimio, ali kontra svetla, na sunce. Ono što je bilo crno bilo je  belo i obrnuto. E onda sam sebi rekao, to je to!

Ovo je treća postavka umetničkih dela poznatog grafičara u Kikindi. Najčešća tehnika koju koristi je litografski krejon, olovaka sa B indeksom kao i akva tinta. Osim izložbi, ovaj netipičan likovni umetnik, kakvi su svi grafičari, beleži i nedaqvno učešće na Simpozijumu Terra. Kombo izložba grafičara Duška Kirćanskog biće postavljena u u galeriji Terra do 30. aprila.