Gradonačelnik Pavle Markov ugostio francuskog humanitarca Arnoa Gujona

Posetu Kikindi Arno Gujon počeo je susretom sa gradonačelnikom Pavlom Markovim u Gradskoj kući.

Iako je u naš grad došao u maglovitoj i hladnoj noći, prvi utisci bili su u potpunosti pozitivni:

-Stigao sam kada je pao mrak i gusta je magla, ali je sve lepo osvetljeno, pa sam mogao da vidim centralni gradski trg, predivnu Grasku kuću, dve lepe crkve i velelepne građevine. Doći ću opet, nadam se na proleće i malo ranije, da mogu da uživam u lepom danu u ovom lepom gradu.

Za naš grad velika je čast da ugosti velikog prijatelja Srbije i humanitarca, naglasio je gradonačelnik Markov:

-Poželeli smo dobrodošlicu našem velikom prijatelju, a kao što znate, on je dobio i srpsko državljanstvo, slobodno možemo da kažemo i našem građaninu. Ne moram posebno da objašnjavam ko je Arno Gujon. Veliki humanitarac je celokupan rad posvećuje rešavanju gorućih problema kao što je za nas Kosovo i Metohija.

U razgovoru sa gradonačelnikom Gujon je istakao kakva je trenutna situacija u našoj južnoj pokrajini, jer je ovih dana to područje ponovo u humanitarnoj kriza:

-Kad sam 2004. godine osnovao humanitarnu organizaciju „Solidarnost za Kosovo“, nisam mogao da zamislim da ću 14 godina i dalje da se suočavam sa istim problemima, da će ljudi i dalje teško živeti i da će nesigurnost biti ogromna. To je sadašnjost za Srbe na Kosovu i Metohiji, ali oni su mnogo hrabri i oni ne odustaju i zaslužuju svu našu podršku.

Rad njegove organizacije ima posebnu vrednost, naročito dok su aktuelne blokade i dok su Srbi na Kosovu i Metohiji u opasnosti. Toga nije pošteđen ni Gujon:

-Frapantna je činjenica da neko ko se bavi humanitarnim radom, pomaže i daje nešto drugima, dolazi u situaciju da mu neko to ne dozvoljava. To je u nesaglasnosti sa onim što se zvanično propagira. U navodnu ekonomsku blokadu očigledno potpada i humanitarni rad, dodao je Markov.

Arno Gujon istakao je da, uprkos tome što mu je od 10. septembra kada je uhapšen na graničnom prelazu, zabranjen ulazak na Kosovu, njegova organizacija nastavlja svoju misiju tamo.