Građani glasanjem mogu pomoći da se poboljšaju uslovi rada Dečijeg i Školskog dispanzera

Kikinđani su slanjem fiskalnih računa u nagradnoj igri “Uzmi račun i pobedi” osvojili 23.000 evra za svoj grad. Još četiri dana ostalo je do završetka glasanja za jedan od tri predloga na koji će se novac utrošiti. Među njima je i zamena stolarije u Dečijem i Školskom dispnazeru, a upravo o uslovima u kojima rade zaposleni govorila je pedijatar dr Vesna Tomin, načelnica.

-Dečiji i Školski dispanzer smešteni su u dve zgrade koje su izgrađene početkom 20 veka. U poslednjih 30 godina objekti su samo jednom i to 2008. godine temeljno adaptirani. Služba ima 8.300 kartona i prošle godine ukupno smo imali 40.854 pregleda, a u prvih šest meseci ove godine pregledali smo 21.201 pacijenta – istakla je dr Vesna Tomin.

Najveći problem u zgradama je zastarela drvenarija koja nikada nije menjana i ima oko 100 godina.

-Zimi trošimo više energije jer su vrata i prozori u lošem stanju. Drvenarija ne dihtuje, nijedna ulazna vrata nemaju ispravnu bravu i mislim da ćemo se uskoro suočiti sa problemom pošto nećemo moći da pružimo komforne uslove za pregledanje dece jer nećemo imati uslova za to. Gradska uprava pokazala je veliko interesovanje za naše probleme, kao i društveno-odgovorne firme poput “Mecafora”, “Le Beliera”, “Baninija”. Mnogo toga je za nas učinjeno i mi smo zahvalni – rekla je dr Tomin.

Dispanzer radi 365 dana u godini i ima dovoljan broj stručnog osoblja. Osim drvenarije problem predstavlja i dvorište koje je puno rupa i nebezbedno je, a rasveta je minimalna.

Nabrojani problemi sa kojima se ova važna institucija u grada suočava, a koja brine o zdravlju naših najmlađih, sada može biti rešen “jednim klikom”. U nagradnoj igri “Uzmi račun i pobedi” za svoj grad, svi građani imaju priliku da se uključe i usmere novac na rešavanje ovog problema. Glasa se popunjavanjem anktenog listića i ubacivanjem u kutiju koja se nalazi ispred gradske kuće, na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Kikinde, kao i na fejsbuk stranici.

Ukoliko se izglasa da se pomogne ovoj zdravstvenoj službi lokalna samouprava spremna je da u cilju kompletnog zaokruživanja celine radova sufinansira projekat ulaganjem od 800.000 dinara.

 

 

 

 

 

U konkurenciji su još dva projekta, kupovina vozila sa liftom za potrebe korisnika Centra za pružanje usluga socijalne zaštite i renoviranje igrališta na Starom jezeru.

Činjenica je da najglasniju kampanju u borbi za glasove vode korisnici i zaposleni u Centru za pružanje usluga socijalne zaštite. Međutim, kupovina specijalnog vozila sa liftom za osobe sa invaliditetom ne može biti rešena ovim novcem jer je takvo vozilo znatno skuplje, a redovno kombi vozilo ova institiucija već ima. Što se tiče igrališta na Starom jezeru koje je devastirano i uništeno, na žalost naša stvarnost je takva da su upravo oaze najmlađih najčešća meta vandala, pa bi to mogla biti sudbina i eventualno novo postavljenog. Dobra vest je da gradska uprava za narednu godinu poseduje plan za izgradnju igrališta koje će se kvalitetom izdići iznad postojećih.