Grad zaobišao voćnjake

Iako je usled grada i nevremena u delu Srbije i Vojvodine najveća šteta zabeležena na voćnjacima, na teritoriji našeg grada led veličine lešnika koji je padao nije prouzrokovao veće štete. Najviše grada bilo je u Banatskoj Topoli i na potesu galada gde nema većih površina pod voćem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-U Kikindi je u nedelju, 19. maja, za dva sata palo od 40 do 60 litara kiše, a bilo je i grada. Gradonosni oblak u najvećoj meri obišao je parcele pod voćem tako da na terenu nema većih šteta od leda – istakla je Jelena Kljajić, savetodavac PSS.

Sa druge strane velika količina padavina i niske temperature za ovo doba godine prouzrokuju bolesti.

-Neophodno je uraditi zaštitu protiv bakterioza. Kod trešanja u ranoj fazi sazrevanja puca plod, a prisutna je i monilijoza. I vinogradari, kao i voćari, prilikom pregleda zasada treba da pregledaju listove jer se na njima pojavljuju prvi simptomi bolesti – dodaje naša sagovornica.

Prinosi trešanja i višanja biće umanjeni.

-Vremenske prilike koje su pratile cvetanje bile su nepovoljne. Vetrovi su bili jako intenziteta i došlo je do slabijeg zametanja plodova – napominje Jelena Kljajić.

Osim pomenutog, voćarima predstoji i borba sa korovima, tako da se preporučuje košenje između redova. Hladno vreme dovelo je i do sporijeg razvoja voća i vinove loze. Zaštita voćnjaka biće veoma složena ove godine, zaključila je Jelena Kljajić.