Grad pomaže poljoprivrednicima da osiguraju useve

Vreme u ovo doba godine je najčešće nestabilno i može doći do vremenskih nepogoda poput obilnih kiša ili grada. Kako bi poljoprivrednici zaštitili svoje njive od moguće štete trebalo bi da osiguraju useve.

-Prošle godine grad je naneo značajnu štetu na usevima u delu katastarskih opština Mokrin, Iđoš, Mokrin i Kikinda. Lokalana samouprava ove godine je partner u promovisanju osiguranja useva. Predlogom za podršku i sprovođenje ruralnog razvoja opredeljena su sredstva u budžetu od 1,5 miliona dinara kao podrška osiguranju useva od grada. Svi koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva mogu podneti zahtev i 30 odsto od ukupne vrednosti premije osiguranja biće im refundirano – istakao je Imre Kabok, član Gradskog veća.

Pojedinačno zahtev ne može da pređe sumu od 20.000 dinara.

-Od ukupne vrednosti premije za osiguranje i država priznaje 40 odsto uz 30 procenata koje obezbeđuje lokalna samouprava krajnjem korisniku ostaje da plati 30 odsto ukupne sume. To praktično znači da proizvođači treba da izdvoje od 200 do 250 dinara po jutru žita, kukuruza ili drugog useva. Smatram da je neodogovorno u današnje vreme ne osigurati useve naročito uz vremenske prilike koje imamo poslednjih godina – rekao je Kabok.

Na krajnjem korisniku je da odabere osigurajvajuću kuću sa kojom će sklopiti ugovor.

-Zahtevi se predaju u Uslužnom centru, a primaće se do utroška sredstava. Do sada imamo oko pedesetak zahteva za ovaj vid pomoći. Pozivam sev poljoprivrednike da se prijave na vreme – dodao je Imre Kabok.

Poljoprivrednici, osim formulara koji popunjavaju u Uslužnom centru, treba da dostave fotokopiju računa osiguranja, spisak parcela sa zasnovanim kulturama, fotokopiju lične karte i broj računa poljoprivrednog gazdinstva.