Grad pomaže parovima koji su se odlučili za vantelesnu oplodnju

Na poslednjoj sednici Gradskog veća usvojen je javni poziv i Pravilnik o naknadi troškova za pomoć parovima koji se odluče na vantelesnu oplodnju.Kako je istakao predsednik Skupštine grada Mladen Bogdan ovo je nova mera podrške u domenu socijalne zaštite, a parovi su je dugo čekali.

-Grad se posvetio merama polpulacione politike. Obratili smo pažnju i na one parove koji prirodnim putem ne mogu da se ostvare kao roditelji. Iz budežeta je za naknadnu troškova za vantelesnu oplodnju izdvojeno tri miliona dinara. Trudićemo se i dalje da izdvajamo više sredstava za populacinu politiku – rekao je Mladen Bogdan.

Za ovu meru velika je zainteresovanost sugrađana, a javni poziv, kao i pravilnik objavljeni su na sajtu grada. Bogdan Tasovac, sekretar Sekretarijata za socijalnu politiku dodao je da je konkurs otvoren do utroška sredstava, a maksimalan iznos po paru je do 60.000 dinara u neto iznosu.

Pravo da konkurišu imaju parovi koji su prošli lekarsku komisiju, a odobrena sredstva neophodno je opravdati putem računa za lekove, preglede, suplemente. Trošak prevoza ne ulazi u pravdanje. Važno je i to da medicinska dokumentacija ne sme biti starija od šest meseci. Kako ističe Bogdan gradskoj upravi u ranijem periodu javilo se 34 para zainteresovana za ova sredstva.