Grad Kikinda pomaže preduzetnicima

Grad Kikinda pomaže preduzetnicima

U lokalnoj samoupravi potpisani su ugovor sa vlasnicima preduzetničkih firmi sa teritorije Grada Kikinde kojima su odobrena podsticajna sredstva. Cilj je da se podrži razvoj, osavremeni, proširi i poveća obim proizvodnje mikro, malih i srednjih preduzeća koja posluju u gradu i selima. Novac za kupovinu mašina i opreme odobren je: građevinskim firmama “Bomarsan” i “Građevinar Brane”, preduzećima “Čempion” i “Kap servis”, vulkanizerskoj radnji “Gavrić” i poslastičarnici “Tataratiru”.

 

 

 

 

 

 

Firma “Kap servis” osnovana je pre sedam godina i planira u narednom periodu da zaposli još ljudi jer posla ne manjka.

-Dobili smo 250.000 dinara. Kupićemo električnu nareznicu koja nam je neophodna u poslu. Mašina služi za održavanje vodvodnih sistema i popravku cevovoda – istakao je Željko Sivčev iz “Kap servisa”.

Poslastičarnica “Tataratiru” iz Mokrina otvorena je u aprilu prošle godine. U ovoj firmi zaposleno je četvoro radnika.

-Prvi put sam konkurisala za podsticaj. Kupiću peć za pečenje peciva, a odobreno je 157.000 dinara – sazanjemo od Jelene Čvorak iz poslastičarnice “Tataratiru”.

Građevinsko preduzeće “Bomarsan” u Kikindi posluje 26 godina. Ima šest radnika, a u sledećoj godini planiraju proširenje.

-Odobreno nam je 175.000 dinara za kupovinu platonki za vuču radne mašinerekao je Mihajlo Dacin iz firme “Bomarsan”.

Razvoj preduzetništva i privrede na teritoriji našeg grada jedan je od prioriteta lokalne vlasti. Prošle godine za mala, srednja i mikro preduzeća izdvojeno je milion, a ove godine od planiranih dva miliona dodeljeno je 1,3 miliona dinara. Preduzenici su mogli da se odluče za kupovinu mašina i opreme nove ili polovne do sedam godina starosti.

-Ovo je direktna pomoć preduzetnicima da stabilizuju i osavremene proizvodnju, da budu konkurentni na tržištu, ali i da stvore uslove za zapošljavanje novih radnika – napomenuo je Miodrag Bulajić, član Gradskog veća.

Kako je preostalo 700.000 dinara raspisan je još jedan javni konkurs.Rok za prijavljivanje je 7. decembar.

Najmanji iznos sredstava koji može da se odobri po projektu je 75.000 dinara, a najveć je 400.000 dinara. Istaknuto je da se naredne godine planiraju veća sredstva za razvoj kikindskih malih, srednjih i mikro preduzeća, s tim da će akcenat biti na ženskom preduzetništvu.