Godži bobice u Novim Kozarcima

U atarakom području Novih Kozaraca, u nepreglednim redovima suncokreta i kukuruza, uselila se neobična biljka, netipična za ovo podneblje „godži bobica“ Kako nam je rekao, mladi uzgajivač interesantnih i znimljivih, a pre svega zdravih bobica, Nedeljko Makivić, inspiraciju da pokrene takvu mini plantažu,  našao je bez predumišljaja, potpuno bez pripreme i namere da se bavi tom vrstom voćarstva.

Sto sadnica, koliko je kupio, odmah prve godine su dale rod i to svih sto, što je inače retkost. Otpornost biljke je takođe jedan od razloga, što bez obzira na teže pronalaženje tržišta on ipak nastavlja sa proizvodnjom bobica.

Poreklo goji bobica proteže se 6ooo godina unazad i nosi sa sobom mnogo informacija za koje se u našoj zemlji još uvek slabo ili nimalo ne zna. Godži vodi poreklo iz Narodne republike Kine i nacionalno je blago te zemlje. U svetu ih nazivaju i „sretne bobice“ ili „crveni dijamanti“, između ostalog i zbog karakteristike da najjače štiti i jača organizam i imunološki sistem, kod ljudi.  Vekovima se koristi u tradicionalnoj medicini za održavanje dobrog zdravlja i energije. Kroz istoriju žene su ga konzumirale kako bi poboljšale svoj fizički izgled. Bobice imaju širok spektar dejstva na zdravlje, a najčešće se koriste za detoksikaciju organizma i regeneraciju tkiva, protiv preranog starenja tela, jačanje imuniteta, a pozitivno utiču na ten i kvalitet kože.