Godina mladih u Novom Sadu, Omladinskoj prestonici Evrope, zvanično počela

Novi Sad je svečanom ceremonijom u Sinagogi predstavio sebe kao  Omladinsku  prestonicu Evrope, čime je godina mladih sada i zvanično počela. Ceremonija je organizovana uz prisustvo državnog vrha Srbije i brojnih evropskih zvanica, nakon čega je velika proslava nastavljena uz žurku u Velikoj sali SPENS-a na kojoj su nastupile  svetske, regionalne i domaće muzičke zvezde. Ovo je prestižna titula koju dodeljuje Eutopen Youth Forum.

Svečana ceremonija otvaranja Omladinske prestonice Evrope, pred oko 400 gostiju, održana je proteklog vikenda u novosadskoj Sinagogi. Učesnici i organizatori vrlo zanimljivog i nadahnutog programa su najavili da će ovo biti godina, u kojoj se mladalačka energija, kreativnost i inovacije sjajnije vide kroz kulturni, politički, ekonomski, društveni život Novog Sada i brojne omladinske programe.

Otvaranju je prisustvovao državni vrh Stbije, kao i zvaničnici brojnih evrospkih zemalja u okruženju. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na otvaranju mladima iz OPENS-a da će oni “naslediti ovu zemlju i da im želi da proslave Novi Sad i Srbiju:

-Hoću pre svega da vam otkrijem jednu tajnu. Malo pre, dok smo slušali, mislim da neću  pogrešiti ako kažem da je to pesma Baneta iz Garavog sokaka, video sam Vukašina kako plače. Vukašine, tek si na pola merdevina napravio do zvezda, o kojima se u ovom spotu govori. Još mnogo toga morate da uradite,  a ja vam želim još mnogio energije, još mnogo dobrog rada i da proslavite i Novi Sadi našu zemlju. Nisam ničim zaslužio takvu čast, da večeras govorim ovde pred vama, osim što nisam smetao.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao da je titula Omladinska prestonica Evrope rezultat marljivog rada mladih, uz podršku institucija:

-Ništa od ovoga danas što vidimo i što ćemo gledati narednih godinu dana nije nam poklonjeno i nije nam  palo ” s neba”. Niko nam nije gledao “kroz prste” i niko nas nije favorizovao, kada se odlučivalo o tome koji će grad, po 11 put poneti titulu Omladinska prestonica Evrope. Sve smo sami uradili. Ova titula je dokaz da se trud i marljivo zalaganje uvek isplate.

Koordinator OPENS 2019 Vukašin Grozdanović rekao je da je samo prošle godine kroz njegove programe prošlo 75.000 mladih i da je cilj da tokom 2019. godine kroz Novi Sad prođe pola miliona mladih:

-Ono što je važno, kada pričamo o  Omladinskoj prestonici Evrope jeste da smo krenuli 2015.godine EXIT fondacija, idejom koju podržava gradonačelnik grada i te godine sa lokalnim odborom od organizacija iz Novog Sada su ušli su u finale. Smatramo da je vrlo važno da od početka uključimo sve zainteresovane u procese i uspeli smo u tome.

Ceremonija svečanog otvaranja Omladinske prestonice Evrope 26. januara obuhvatiila je dva događaja na dva mesta, o čemu je govorila portparolka OPENS-a Ivana Miloradov.

Na pitanje, zašto su odabrali Sinagoga, kao mesto otvaranja Ceremonije, Miloradov objašnjava da je to objekat koji se nalazi u centru grada i koji je uvek otvoren za sva kulturna događanja.

U toku stvaranja programa za Ceremoniju otvaranja, navela je u svojoj izjavi za TV Rubin rediteljka multimredijalnog programa, Sonja Petrović trudili su se da spoje energiju mladih i Novi Sad. U programu su bile razne kako muzičke numere poznatih Novosađana tako i poezija afirmisanih pesnika, koji su izveli mladi umetnici u modernom stilu.

Omladinska prestonica Evrope je titula koju je Novi Sad osvojio 2016. godine, a u finansiranju programa ucestvuju EU, republičke, pokrajinske i lokalne vlasti. Novi Sad je poneo i titulu Evropske prestonice kulture u 2021. godini.