Godina loša za uzgoj grožđa, zaključak je susreta vinara u Iđošu

Godina loša za uzgoj grožđa, zaključak je susreta vinara u Iđošu

Godina nije pogodovala uzgoju grožđa čemu su najviše doprinele neuobičajene vremenske prilike od samog početka, istaknuto je na na “Susretu vinara i vinogradara Vojvodine” u Iđošu. I pored toga vinogradari ne odustaju od uzgoja vinove loze, a neki planiraju i da prošire postojeće parcele.

-Godina je bila nikad lošija.Bilo je jako puno kiše, a u martu nas je desetkovao mraz, tako da u okolini neće biti belog grožđa. Ipak planiram svake godine da zasadim 120 čokota novog vinograda. Već desetak godina ozbiljna sredstva ulažem u ovu granu poljorpivredeistakao je Boris Radivojac, vinogradar iz Iđoša.

Vinogradari iz naše sredine uvek mogu da računaju na stručnu pomoć sada dugogodišnjeg profesora Poljorpivrednog fakulteta iz Novog Sada u penziji Đorđa Paprića. On je od početka saradnik Udruženja vinara i vinogradara “Šasla”.

-Rod je izmrzao od 40 procenata pa naviše. Sa druge strane u vinogradima u kojima nije došlo do izmrzavanja on će biti solidan. Kvalitet grožđa je dobar. Sada treba sačekati i početi sa berbom na vreme. Očekujem da će se rod ubirati za 15-ak dana što je za dve nedelje ranije u odnosu na prethodne godine – rekao je Paprić.

Jelena Kljaić , savetodavac PSS napomenula je da se sada vide posledice prvomartovskog minusa koji je dostigao dvadeseti podeok ispod nule. Ona je dodala da je godina specifična i zbog ubrzane vegetacije.

Goran Adžić, eneolog već godinama pomaže iđoškim vinarima da proivedu kvalitetno vino.

-Ono što sam video u vinogradima ohrabruje. Najveći deo berbe sačekaće početak septembara što će se povoljno odraziti na kvalitet vina. Za dobro vino važno je da se fermentacija odradi na nižim temepraturama dodao je Adžić.

Osim vinara iz Kikinde i okoline susretu su prisustvovali i vinogradari iz ostalih mesta iz Vojvodine.

-Skup je za nas veoma važan jer od profesora, saradnika, enologa dobijemo savete koji su nam važni kako bi vinograde održavali u što boljem stanju i kako bi rod bio bolji, a vino izvrsno – zaključio je Marko Mirkonj iz Udruženja “Šasla”.

Pojedini vinogradari već su počeli sa berbom grožđa jer je počelo da se kvari usled visokih temepratura. U Kikindi i selima pod vinogradima je oko 20 hektara, a cilj iđoškog udruženja je da se površine uvećaju i da se mladi zainteresuju za ovu granu poljoprivrede.