GO SUBNOR-a obeležio nekadašnji Dan Republike

vlcsnap-2016-11-29-11h59m44s129Svečanom akademijom u velikoj sali Kulturnog centra Gradski odbor SUBNOR-a obeležio je 29. novembar, odnosno nekadašnji Dan Republike. Osim podsećanja na istorijski aspekt ovog datuma, učesnici akademije evocirali su uspomene na život u državi koje više nema.

Dan Republike je obeležavao godišnjicu Drugog zasedanja AVNOJa 29. novembra 1943. godiine u Jajcu, kada su predstavnici partizanskog pokreta otpora proglasili federalno uređenje Jugoslavije i ustavotvornu skupštinu FNRJ 29. novembra 1945. godine.

Predsednik GO SUBNORa Nenad Dimitrijević ističe da je izuzev istorijskog aspekta ovog datuma, koji je nesporno značajan, važno ovaj dan posvetiti sećanju na neka vremena u kojima se lepše živelo.

29. novembar je jedan od najvećih praznika koji je postojao u SFRJ i kao Dan Republike slavljen je više od šest decenija, istakao je Dimitrijević.

Praznik nije preživeo raspad Jugoslavije ni u jednoj republici nekadašnje zajedničke države osim u Srbiji, gde je ukinut tek 2002. godine odlukom Veća građana Savezne skupštine SR Jugoslavije. Ratna razaranja „oštetila” su i sećanja i emocije, ostali su samo jugonostralgičari na svim prostorima nekada velike države „od Vardara do Triglava”.