Gljivične infekcije čest problem u letnjim danima

Osim opekotina od sunca, postoje i drugi problemi sa kožom koji su specifični za leto, takozvana gljivična infekcija, koju barem jedanput u životu dobije gotovo svaki drugi čovek. Uzročnici su najčešće gljivice koje žive u gornjim slojevima kože.

Nije obavezno da svako ko dođe u dodir sa gljivicama i oboli. Ukoliko su odbrambeni mehanizmi organizma poremećeni, povećana je i mogućnost za razvoj gljivičnih infekcija, objašnjava Tijana Dimitrijević, šef u apotekama Cvejić:

-Mogućnost zaraze je u zajedničkim kupatilima, na kupalištima, u saunama, rreko vlažnih peškira, kao i u fitnes centrima. Gljivice se prenose s jednog dela tela na drugi. Povoljna sredina za razrmnožavanje gljivica može nastati i zbog lečenja antibioticima, kao i bolesti koje smanjuju otponost organizma. Terapija protiv gljivica podrazumeva preventivu. Pojedina gljivična oboljenja se najčešće javljaju kod sportista ili ljudi koji veći deo dana provode u sportskoj obući koja pogoduje nastanku infekcije,  poznatiju.

Gljivične infekcije u kozmetičkim salonima su relativno česte, dodaje Dimitrijević.  Neadekvatni uslovi, bez dezinfekicije mesta rada i sterilizacije instrumenata za češću upotrebu glavni su razlozi za njenu pojavu.  Lečenje posledica lošeg pedikira je dugotrajno, sa promenjivim efektom i rezultatom. Traje više meseci, čak i do godinu dana.