Gimnazijalci u Halferu

Učenici Gimnazije „Dušan Vasiljev“ sada već tradicionalno u okviru organizovane razmene učenika, su od 23.novembra do 3.decembra  sa svojim profesorima proveli deset dana u Halferu, u Nemačkoj. 

Tema ovogodišnje saradnje imala je simboličan naziv „Nastavljamo našu priču“, koji je već nagoveštavao nameru da se ovakavo druženje, koje traje već osmu godinu, nastavi sa đacima škole iz Nemačke. Škola je vrlo aktivna kada je razmena učenika u pitanju, navela je profesorica psihologije, Miljana Kitanović, koja je sa profesoricom Biljanom Repašić godinama mentor u realizaciji razmene učenika:

-Navodili smo da smo vrlo aktivni, kada je razmena đaka u pitanju.  Učenici imaju priliku da od 2010. godine budu deo ovakve razmene. Ovoga puta 11 đaka je učestvovalo u ovogodišnjem projektu.  S obzirom da znamo da živimo u teškim uslovima i da je mnogo teško održati saradnju sa nemačkom školom, gubi se motivacija, treba naći vreme i treba imati volje da bi se sve ovo realizovalo, ali eto  profesorka i ja smo raspoložene da nastavimo sa ovom saradnjom zato što je vrlo korisna za naše đake, za našu školu kao i za naš grad.

Osim saradnje sa Nemačkom, Gimnazija sarađuje i sa školama iz drugih država u regionu. Osim što su imali mogućnost da upoznaju kulturu i običaje Nemačke, đaci su učestvovali u raznim radionicama, ali su usavršili i znanje nemačkog jezika. Marina Terzin i Tijana Varađanin učenicesu trećeg razreda Gimnazije i iz Halfera nose vrlo lepe utiske:

-Bila sam smeštena u kući  vrlo ljubazne porodice,  moja domaćica Nela se pobrinula da mi obezbedi prijatan boravak. I zaista, bile smo na četiri božićna vašara. Išli smo i jedan dan u školu. Deca su vrlo fina i kulturna. Nemam ništa da zamerim, rekla je Marina Terzin. Na ovakav način, putem razmene učenika omogućeno je da se upozna druga zemlja, kultura i običaji, ali i da se kroz neformalnu konverzaciju ustanove različitosti u ophođenju kada je drugi narod u pitanju, da ih bolje razumeju i prihvate, kao i da usavrše znanje jezika, baš kroz desetodnevni boravak u domovima svojih domaćina.