Gimnazijalci-fenomenalci

Maturanti IV-3 razreda, Gimnazije „Dušan Vasiljev“ ostace zapamćeni u analima ove škola, kao generacija, kako kažu fenomena. Da je tako, dokaz je celokupan uspeh razreda, koji na kraju godine beleži ocenu 4,93 i u kom od 30 učenika 22 su dobitnici Vukove diplome!

Razred za pamćenje, u kom se tridesetoro učenika svakoga dana učilo toleranciji, uzajamnom dopunjavanju, poštovanju tuđih stavova, ali i u kom se baš radilo. Kako je naveo i prvi čovek škole, Ljubomir Zamurović, dobar je, čak izuzetan osećaj biti deo sećanja, ovakvim đacima, budućim akademskim građanima, koji već sada zaslužuju poštovanje, zbog velikog rada, koji su uložili u sebe i u školu.

Do ovakvog uspeha došlo se dosta spontano, budući da se podrazumevao rad i trud, na koji je velika većina navikla još u osnovnoj školi. Ipak, osnovna osobina jakih razreda, koja se ogleda u rivalstvu, izraženoj sujeti, nije bila sastavni deo odrastanja ovih malih velikih ljudi. U ovoj generaciji je svoje znanje iz engleskog jezika, potvrdio i učenik Ivan Milanović koji je nedavno u Beogradu, na republičkom takmičenju osvojio drugo mesto. Treba imati smisla i talenta, da bi se pokauzao maestralan uspeh, što je profesionalno otkrila i usmerila nastavnica engleskog, koja je mentorisala Milanoviću, Aleksandra Borovac, a ujedno je  bila  i razredni starešina najboljem razredu u Gimnaziji. I kako to nalaže sada već tradicija, Gimnazija ima svoje male praznične rituale. Poslednji dan u školi, maturante  već godinama unazad ispraća penušava priča, koja, kako se čini bude savršena kamuflaža, rekli bi možda i za koju suzu rastanka.