Folklorni ansambi iz svih delova Banata okupili se u „Eđšegu”

Umrežavanje društava koja se bave narodnom umetnošću glavni je cilj okupljanja folklornih ansambala.

Smotra vokalno-instrumentalnih i igračkih grupau „Eđšegu“ bila je prava prilika da se susretnu umetnici iz svih krajeva Banata:

-Ovo je šesti skup mađarskih folklornih ansambala iz Banata. Gosti nam dolaze iz Rumunije, Mađarske i Srbije, objasnio je Robert Tapai iz KUD „Eđšeg“.

Manifestaciju je 2003. godine pokrenulo Udruženje „Tradicija Transilvanije“ iz Mađarske, uz želju da se na jednom mestu nađu sve mađarske verske i društvene organizacije, objasnio je predsednik ovog udruženja Karolj Bajko.

-Te 2003. počeli smo zajedno da organizujemo različite programe. To je napredovalo i pokazala se ambicija za organizovanjem većih skupova. Naše udruženje postoji od 1992. godine i od tad smo upriličili više od 100 manifestacija i uspeli smo da u folklor uključimo oko 10.000 mladih. Počeli smo da pravimo mrežu udruženja. Spojili smo srpski i rumunski Banat.

To potvrđuje i dolazak gostiju iz Velikog Semikluša. Publici u Kikinde predstavila se folklorna grupa „Plava ljubičica“ Kulturno umetičkog društva „Revaj Mikluš“.

-Prvi put smo u Vojvodini i čast nam je što smo sad u Kikindi. Kada govorimo o nastupima u inostranstvu, do sada smo se predstavili samo u Mađarskoj. Osnovani smo 2012. godine i trenutno imamo 50 članova, izjavila je Enike Lepuš.

Južni deo Banata predstavljalo je KUD „Petefi Šandor“ iz Vršca, koje postoji od 19. veka i od tad neguje narodno stvaralaštvo i folklor:

-Volimo svugde da nastupamo. Povezuje nas prijateljstvo, upoznajemo nove ljude. Svugde imamo prijatelje i širimo našu kulturu, istakao je Zoltan Serekeš iz ovog KUD-a.

Umeće igre i raznolikost Banata videli su se na svakom koraku. Posebno raduje što je na smotri učestvovao i veliki broj mladih ljudi.