Foaje kikindskog Narodnog pozorišta do nove sezone

Nov izgled do kraja oktobra dobiće kikindsko pozorište ali i deo gradskog trga kod ove ustanove kulture.

Radovi koji će biti realizovani u tri faze iznose 32 miliona dinara.

Prethodnim obilaskom rekonstrukcije Gerontološkog doma a potom i radova u Narodnom pozorištu, grdonačelnik Markov je istakao da ovi poslovi pokazuju progresivan rad na više frontova u koje su povremeno izražavane sumnje.

Pre svega želim da kažem da će i ova godina biti bogata investicijama iz oblasti kulture. Kao što sam i malopre obilaskom radova u Gerontološkom centru rekao, mislim da je ovaj koncept rada na više frontova isplativ. Kada smo i došli na vlast rekli smo da pozorište nije imalo adekvatne uslove uvažavajući njihov rang i da ćemo tu sliku promeniti. Rekli smo šta ćemo uraditi, neki su to povremeno i prozivali da se neke stvari ne rade a vidite kako vreme prolazi jedna po jedna stvar se završava, izričit je Markov.

A već na jesen publika će u Narodno pozorište stupiti kroz novi foaje koji će konačno rešiti sve goruće probleme ove ustanove.

Ovo svakako u finansijskom smislu za Kikindu spada u kategoriju velikih projekata iz razloga što je vrednost radova koji će ovde biti izvršeni u narednom periodu oko 32 miliona dinara. Ako uzmemo u obzir koliko je i u prethodnim godinama ulagano, to je za pozorište svakako važna i velika investicija. Meni je posebno drago što pravimo napredak u oblasti kulture i sada ćemo imati sve uslove koje zavređuje jedan lep događaj kao što je pozorišna predstava. Foaje koji smo mi forsirali i o kome smo pričali u nekom prethodnom periodu je došao na red, završeni su svi projekti i sve procedure. Za sve je potrebno određeno vreme ali evo uz malo strpljenja mi smo došli do trenutka kada smo započeli radove, istakao je gradonačelnik Kikinde.

Deo radova koji se realizuju kroz tri faze finansira i naftna industrija srbije po prošlogodišnjem konkursu zajednici zajedno.

Prva faza pretpostavlja građevinske radove, zapravo izgradnju osnova budućeg foajea. Budući foaje biće korisne površine oko 150 kvadrata. Potom će uslediti i izgradnja sanitarnog čvora, a eventualno i građevinski radovi unutar same pozorišne sale ali o tome će lokalna samouprava doneti konačnu odluku. Ono što je bitno da ovu fazu izgradnje finansira kompanija NIS iz projekta „Zajednici zajedno“ i ona košta bezmalo 5 miliona dinara, ova faza biće okončana do kraja juna a čim građevinski radovi budu okončani ovde spolja počeće i druga faza tako da očekujemo da će kompletni radovi na izgradnji foajea biti završeni do kraja devetog ili početkom desetog meseca. Za jesenju premijeru bić gotov foaje a u novembru nas očekuje velika akademija povodom prisajedinjenja Vojvodine Srbiji tako da će svi oni koji budu prisustvovali toj akademiji moći da se uvere u kvalitet radova. Publika će od naredne sezone imati potpunu komociju d koriste novi foaje, istakao je Brane Marjanović, direktor Narodnog pozorišta Kikinda.

 

Prvi čovek grada istakao je da institucija kakvo je kikindsko pozorište ali najpre građani zaslužuju bolje uslove koji će aktuelnim radovima biti ostvareni. Otvaranjem novog ulaza u kikindski teatar deo kikindskog trga dobija potpuno novi izgled odnosno novi mini trg.

– Nadam se da ćemo u nekom razumnom vremenu završiti sve ove radove po planu i da ćemo moći da otvorimo sve ovo na jedan pravi način i da ćemo samim tim dokazati kako Kikinda ide napred i kako se neke stvari menjaju i kako se menja i sam izgled grada evo i na samom gradskom trgu, kaže Markov.

Inicijativa da budući novi mini trg nosi ime teatrologa Jovana Ćirilova biće predmet javne rasprave a dobra volja gradske vlasti postoji.