Firmi “Šole” potrebni varioci

Firma “Šole” osnovana je 1992. godine i u početku se bavila prodajom prehrambenih proizvoda. Od 2000. godine počinju sa proizvodnjom metalnih kontejnera čime se i danas bave.
-Imamo stalnog kupca firmu “Werner Weber” iz Austrije. Sa njima sarađujemo punih 11 godina. Oko 90 odsto proizvodnje izvozimo u Beč. Poslujemo i sa partnerima iz: Švedske, Slovenije, Makedonije, Hrvatske. U gradu najbolju saradnju imamo sa firmom “Le Belier” – istakao je Nikola Šoklovački, izvršni direktor.


Zapošljavju 75 radnika među kojima je najviše varioca i bravara. Najveći problem je nedostatak varioca.
-U dogovoru sa Privrednom komorom Srbije pokrenuli smo inicijativu da se oformi odeljenje za varioce i da se mladi zainteresuju za ovaj posao. Nadam se da će ova inicijativa kroz dualno obrazovanje uroditi plodom – rekao je naš sagovornik.

Nedavno je završena i nova hala predviđena za robotizaciju.
-Veliki problem je nedostatak varioca, radnika koji su nam najpotrebniji, a kupci od nas traže da povećamo proizvodnju za 30 do 40 odsto. Jedini način za to je robotizacija. Kupili smo četiri robota koje planiramo da inastaliramo u hali, a u tome nam pomažu profesori Mašinskog fakulteta u Novom Sadu – objasnio je Nikola Šoklovački.
Radi se o japanskim robotima koji bi do kraja godine trebalo da budu u funkciji. Ova firma trenutno proizvodi oko 200 kontejnera mesečno i konstantno ima otvoren konkurs za prijem radnika koji su im najpotrebniji.