Fijakerijada u Novim Kozarcima ispunila očekivanja

Konjički klub “Zelenac” iz Novih Kozaraca, koji okuplja konjare iz Banatskog Velikog Sela i Ruskog Sela organizovao je drugu Fikjakerijadu na prostoru imanja “Lisović”. Kako i dolikuje ovakvom događaju učesnici su morali da se obuku po pravilima, da imaju rukavice, sako, odelo i šešir koji nije smeo da padne tokom takmičenja. Ipak, jedan od najstarijih učesnika 78-godišnji Milenko Mačkić iz Banatskog Velikog Sela pojavio se u narodnoj nošnji sa konjem Lakijem i čezom starom više od stotinu godina.

Nekada su, kao najpopularnije prevozno sredstvo na vojvođanskim ulicama bili samo fijakeri, a danas se mogu videti samo na fijakerijadama.

-Inicijativa je potekla od mog sina koji jako voli konje. On je dao predlog da u selu imamo i Fijakerijadu, tako da su se ljubitelji konja iz tri sela udružili u jedan klub i započeli ovo okupljanje. Odlično sarađujemo i imamo dvadesetak članova – rekao je Miodrag Bogojević, predsednik KK “Zelenac”.

Za Nove Kozarce, važnu manifestaciju podržao je i Grad Kikinda bez čije finansijske podrške Fijakerijada ne bi mogla da se održi.

-Naš cilj je da se u mesnim zajednicama održava što više manifetacija. One doprinose da se svi okupe na jednom mestu i da se udruženja ujedine oko istog cilja promocije svog sela. Uvek smo dobri domaćini, a gosti koji dođu promovišu naša sela i Kikindu – istakao je Milivoj Linjački, član Gradskog veća.

Meštani i posetioci imali su priliku da vide jahače, jednoprege, dvoprege, troprege, četvoroprege, petoprege i mnoštvo prelepih konja, mahom lipicanera i noniusa.