Festivalom nauke i umetnosti obeležen Dan volontera

Prostorije Kulturnog centra Kikinda posetili su predškolci, kao i stariji i mlađi školarci voljni da uče i istražuju. Organizacijom Festivala nauke i umetnosti Kancelarija za mlade obeležila je Međunarodni dan volontera. Mladi ljudi u svet volonterizma ulaze prevashodno iz potrebe za aktivnim učešćem u društvenom životu određene zajednice.

-Ono što je mene privuklo da volontiram je neformalna edukacija, gde možemo da naučimo mnogo toga što je veoma bitno, a što se ne uči u školi. Takođe, imamo slobodu da kreiramo naš sadržaj kao mladi. To mogu biti jednostavna druženja i gledanje filmova ili nešto kompleksnije, poput festivala ili koncerata, kaže volonter Kancelarije za mlade Jovan Ćirić.

Volontiranje se smatra i dobrom bazom za sticanje neophodnih iskustva i poznanstava, koji u kasnijem životu mogu biti ključni za zaposlenje i lični napredak mladog čoveka.

-Možemo da steknemo različita iskustva i nadamo se da će nam to jednog dana pomoći da se bolje snađemo na poslu, u državi i van nje. Unapređujemo i znanje stranog jezika i sve je to super, zaključuje Ćirić.

 

Iako se širom sveta ovaj datum obeležava kroz različite promotivne aktivnosti organizacija koje okupljaju volontere, Kancelarija za mlade želela je da ovaj dan u Kikindi bude u znaku afirmacije znanja, odnosno kroz Festival nauke i umetnosti.

-U gostima su nam predškolci i mlađi razredi osnovne škole. Cilj Festivala je da približimo i objasnimo nauku i umetnost na način koji je svima blizak i jasan, bez obzira na uzrast, naglašava volonterka Kancelarije za mlade Simona Božo.

 

Na Festivalu su se predstavile kikindske osnovne i srednje škole.

-Posetioci Festivala imaju važnu ulogu, jer će oni biti žiri i glasaće za najbolji štand. Njima će biti dodeljene nagrade, za osnovce su to teleskop i mikroskop, a za najbolji štand srednjoškolaca opredeljeni su teleskop i knjiga „Teslin čudesni svet“. Ovo je ujedno i prvi Festival nauke i umetnosti u Kikindi. Želimo da pokažemo da nauka nije dosadna i da mališani vide kroz maske i priče naših volontera da učenje može biti zabavno, zaključuje naša sagovornica.

Tako su deca mogla da upoznaju Nikolu Teslu i Alberta Ajnštajna i saznaju nešto više o životima slavnih umetnika i naučnika. Želja organizatora je da Festival postane tradicionalan i masovniji.