Festivalom mladosti, humanosti, ljubavi i lepote obeležen Dan Crvenog krsta

Svetski dan Crvenog krsta obeležava se svakog 8. maja.

Najznačajniji datum ove organizacije u Kikindi proslavljen je na najlepši način, uz decu i mlade:

-Možemo da kažemo da smo ponosni na naše omladince, kako na „Klub 25“, tako i na sve ostale. Crveni krst je kuća velikog srca, gde se deca od najranijeg perioda uče pravim, humanim vrednostima. Imamo oko 150 mališana i ukupno oko 500 volontera. Kikinda spada u viši nivo gradova i opština koji mogu da se ponose svojom omladinom, ističe predstednica Crvenog krsta Kikinda Marijana Mirkov.

Ovaj datum posebno je važan za omladince Crvenog krsta. Oni su ga 11. put obeležili kroz Festival mladosti, humanosti, ljubavi i lepote, koji je i prilika da se svi oni podsete zbog čega su deo najveće humanitarne organizacije na svetu:

-Jedan od osnovnih principa je humanost. Smatram da svi treba time da se vodimo. To je nešto što me ispunjava, a Crveni krst mi pruža mogućnost da naučim nešto novo, upoznam nove ljude, da delimo iskustva i to je nešto što će trajati celog života i što nam niko ne može oduzeti. Usput pomažemo ljudima, usrećujemo nekoga i mislim da nema lepše stvari od toga, kaže predsednica Omladinske terenske jedinice Crvenog krsta Kikinda Mila Kovačević, dok njen drug Milan Milanov dodaje:

 

-Volonter sam oko četiri godine. Za to vreme bilo je mnogo sastanaka i takmičenja, upoznavanja ljudi i putovanja. U organizaciji sam najviše zbog drugarstva.

Volonteri su za ovaj poseban datum spremili 10 punktova, 7 edukativnih i 3 zabavna, na kojima su učenicima osnovnih škola iz Kikinde i okolnih sela prikazali šta se sve radi u Crvenom krstu.

Obeležavanjem Svetskog dana ujedno je počelo i obeležavanje Nedelje Crvenog krsta. Tema za koju se ove godine opredelila Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca je „Svuda za svakog“.