FENOK čuva tradicionalne zvuke

FENOK koji je održan 17. put u organizaciji ADZNM “Gusle” i ove godine doprineo je da dvorištem “Kurije” odejkuju zvuci tradicionalne muzike ne samo naše zemlje, nego i ostalih država Evrope. Svake godine kikindskoj publici predstave se orkestri i vokalni solisti iz susedne Rumunije, a ove godine to su bili tamburaški orkestar “Batini bećari” i vokalno instrumentalni sastav “Biseri” iz Velikog Senmikluša.

-Cilj nam je da stare srpske pesme ne budu zaboravljene u pograničnom delu Rumunije. Ne ide lako, ali trudimo se da tradicija Srba u Rumuniji ima svoje valjano uporište – istakao je Darko Vlašić, rukovodilac “Bisera”.

Iz Istanbula iz Turske domaćoj publici predstavio se ansambl “Anadolo trio” sa solistom Čagdaš Aslanom. Sentimentalnu dervišku muiziku posvetili su publici i srcu.

-Kikinda je jako lep grad. Prvi put smo u Srbiji i oduševljeni smo ljubaznošću domaćina i gledalaca. FENOK je odličan festival i već neko vreme želimo da se predstavimo našom tradicionalnom muzikom – rekao je Bakidžan Jalčn.

Veliku podršku publike dobio je orkestar “Brendovi” iz Ukrajine iz mesta Varaš. Tradicionalnu muziku sviraju na instrumentima:banadura, šum vode, gitara, sopilka, violina. Solistkinje u ansamblu su Ana Ališun i Nataša Losijeva.

-Ukrajinska tradicionalna muzika se peva i svira iz srca i to je publika u Kikindi osetila i nagradila. Prvi put smo u vašem gradu koji nam se veoma svideo. Festival narodnih orkestara je odlično organizovan i ovde smo upoznali mnoge interesantne muzičare. Voleli bismo da budemo i sledeće godine učesnici FENOK-a – dodao je Arsen Horbač.

Nastupili su i domaćini Veliki narodni orkestar sa gostom, gajdašem Božidarom Simenonovim iz Bugarske.Igrački ansambl predstavio je koreografiju Igora Popova “Mala banatska svita” koja je proglašena za najbolju na manifestaciji “Opankom kroz Srbiju”, a nastala je kao produkt etno kampa.