Evropska nedelja neplodnosti: Struka poručuje parovima da nikad ne odustaju, jer nada uvek postoji

Dece je sve manje, a uzroci tome su brojni. Jedan koji posebno pogađa sve veći broj stanovnika je neplodnost.

Struka na ovaj problem gleda kroz prizmu bračnog infertiliteta, a primarijus magistar medicinskih nauka i doktor medicine Dragan Rankov, specijalista ginekolog-perinatolog, iza kojeg je 48 godina iskustva, 50.000 porođaja i 5.000 većih operacija, dao nam je definiciju nauke:

-Ako u jednom braku posle godinu dana ne dođe do oplodnje, brak proglašavamo neplodnim, odnosno kažemo da se radi o infertilnom braku. O sterilitetu se više ne priča, jer je to grub pojam koji ukazuje da potomstva nikad neće biti. Infertilitet znači da ne može da se dođe do začeća nakon godinu dana. To znači da kod svih bračnih parova, kod kojih nakon godinu dana normalnog bračnog i seksualnog života ne dolazi do začeća, bivaju proglašeni neplodnim, odnosno infertilnim.

Uzroci neplodnosti su brojni: od genetskih, preko anomalija, bolesti, upala i infekcija, do psiholoških. Jednako pogađaju i muškarce i žene:

-Zvanična statistika kaže da je u 40 odsto slučajeva problem je kod muškarca i u isto toliko procenata kod žena, a u 20 odsto slučajeva kod oba partnera.

Sa problemima neplodnosti suočavale su se brojne generacije. Ipak, čini se da je sada sve više parova koji se bore za potomstvo:

-Problem ispitivanja neplodnosti nekada je bio sramota. Kada sam počeo da rasdim sedamdesetih godina, problemu neplodnosti prilazilo se sa skepsom. Međutim, razvojem struke i svesti ljudi, sada je situacija drugačija. Sada se sve više tome pridaje značaj i praktično je nauka stava da danas ne bi smelo da par koji želi decu da ostane bez potomstva.

Na radost svih onih koji se suočavaju sa ovim problemom, medicina je napredovala i sada postoji mnogo metoda uz koje parovi mogu da se ostvare kao roditelji. Najzastupljeniji je biomedicinski potpomognuta oplodnja:

-Biomedicinski potpomognutu oplodnju ostavljamo za kraj, jer je ona krajnje sredstvo kada se iscrpe neinvazivne metode. Ona nam je krajnje oružje da do dođe do trudnoće. Ipak, ako imamo bračni par gde žena ima više od 35 godina, a muškarac preko 40, ne čekamo mnogo, već nakon par meseci ulazimo u proceduru.

Lepo je čuti da nada uvek postoji, pa naš sagovornik poručuje parovima koji se bore protiv neplodnosti da nikad ne odustaju:

-Nikad ne treba odustati, treba uvek pokušati i imati nadu. Može da uspe i tamo gde je praktično nemoguće. Lekar koji vodi par mora da ima širok vidik, da dosta zna o tom problemu i da zna gde on može da bude rešen. Problemi se ne rešavaju u mojoj ili nekoj drugoj ordinaciji, a doktor mora znati gde da uputi par.

Procenjuje se da oko se 25 miliona ljudi u Evropi suočava sa infertilitetom. Od 5. do 11. novembra obeležava se Evropska nedelja neplodnosti, sa ciljem podizanja svesti o ovom problemu. Naš sagovornik ističe da posebnu pažnju treba obratiti na psihološki aspekt ovog problema, jer neretko, kada se par najmanje nada, dobije lepe vesti.