Euromelanom obeležen i u Kikindi

Opšta bolnica u Kikindi 11. put priključila se akciji Euromelanoma, besplatnim skrining pregledima u okviru evropske kampanje protiv raka kože. Među 25 pacijenata koji su se prijavili za pregled bila je i Svetlana Dobrosavljev iz Zrenjanina koja je istakla da želi da se pregleda i predupri sve eventualne zdravstvene poteškoće.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pacijentima je pregledana kompletna koža sa dermaskopom, aparatom za pregled mladeža i promena na koži nakon čega su ima date smernice .

Broj novotkrivenih pacijenata sa dijagnozom melanoma u proseku je na nivou Srbije. Mesečno otkrijemo jednog do dva pacijenta sa rakom kože. U Srbiji se godišnje otkrije oko 650 melanoma, a nažalost oko 200 godišnje umre.istakao je dr Siniša Jolić, specijalista dermatovenerologije.

Važan je samopregled kože.Kada pacijent primeti da postoje promene na koži, kada je prisutan svrab, bol, peckanje, tada treba da se obrati dermatologu.

-Rano otkrivanje melanoma je ključno pri lečenju, a cilj ovogodišnje kampanje je da se prevaziđe strah kod građana – dodao je dr Jolić.

Od 17. febrauara ove godine na snazi je Pravilnik o regulisanju rada solarijuma.

-Zabranjeno je korišćenje solarijuma maloletnim osobama. Punoletni moraju da potpišu izjavu da su upoznati sa rizicima korišćenja solarijuma – objašnjava dr Siniša Jolić.

Naš sagovornik poručio je sugrađanima da bez odlaganja i straha dođu u dermatološku ambulantu ukoliko za to imaju potrebe. Važno je razbiti predrasude o tome šta je mladež, a šta melanom.