Etno pevanje u školi “Petar Kočić” u Nakovu

U OŠ „Petar Kočić“ đaci od drugog do osmog razreda, koji imaju pevačkog talenta od ove školske godine imaju mogućnost da ga pokažu kroz pevanje u Etno horu, koji je pokrenula učiteljica Anica Stanojević.

Kako ona tumači, sve je krenulo iz Muzičke radionice i malog horića, kao i iz njene dugogodišnje prakse, kada je muzičko vaspitanje u pitanju:

 

-Prepoznala sam da kod đaka postoji talenat, ali mi se čini da je ljubav čak veća od talenta. Čak i kada nema nekog talenta, vežbom i upornošću može dosta da se postigne- tvrdi Stanojević.

 

Učenici zajedno sa učiteljicom biraju repertoar, a svaka pesma ima svoju priču.

Narodna etno pesma je ona koja se prenosi sa kolena na koleno i kojoj svaka generacija dodaje nešto svoje. Ona ne može da stane u vremenu već mora da dalje raste, razvija se i prenosi na mlađa pokolenja. Mladi iz Nakova sa velikim žarom pevaju ovakav repertoar.

 

Probe se odvijaju jednom nedeljno. Pevačka grupa je podeljena na mlađu i stariju. Imali su do sada jedan zajednički nastup, a u toku su pripreme za manifestaciju Sabor narodne tradicije, koji će biti održan u Nakovu.