Etno kuća “Đeram” vraća u stara vremena

Supružnici Dragiša i Zora Radojčić bave se soskim turizmom. Etno kuća “Đeram” izgrađena 1925. godine podseća na salaš kakvih je u Banatu bilo puno na kraju 19. i početkom 20. veka Tu je prostrano dvorište, kuća, bunar, pomoćni objekti, voćnjak, vinograd.Čitav etno prostor veoma je pogodan za smeštaj individualnih turista i lovaca, seminare, odmor, rekreaciju i dečije igre.

 

 

 

 

 

-Etno kuća “Đeram” pruža usluge smeštaja i hrane gostima koji su opredeljeni ka seoskom turizmu. Trudimo se da održimo autentičnost kako prostornu, tako i u pogledu hrane jer negujemo tradicionalnu vojvođansku kuhinju – istakao je Dragiša Radojčić.

Etno kompleks prostire se na 15.000 kvadratnih metara i ima velik broj sadržaja.U ponudi su restoran za najviše 50 gostiju i otvorena terasa pod trskom, odnosno koliba sa 80 mesta. U njoj je 200 starih predmeta, pribora i alata koji su se nekada koristili u kuhinji ili na njivi.

-Smeštajni kapaciteti čine četiri dvokrevetne sobe opremljene u etno stilu sa nameštajem koji datira iz dvadesetih godina prošlog veka. Gosti koji nam dolaze mahom su od prijatelja čuli za našu etno kuću. Tu je i sajt na kom mogu da se informišu o našoj ponudi. Otvoreni su za goste koji nam se najave unapred – rekao je Radojčić.

Pored smeštaja i domaće hrane, gostima se nudie radionica grnčarstva i da se oprobaju u izradi sapuna od kozijeg mleka. Dragiši i Zori u ovom poslu pomažu sin Milorad i ćerka Vesna.

-Prostor je oplemenjen sa 1.000 stabala raznog drveća. Gosti mogu da uživaju u šetnji, u miru i tišini. Gosti mogu da skuvaju razne kompote, pekmeze. Imamo voćnjak sa 180 stabala. Organizujemo svinjokolj, spremanje banatskog ručka – dodao je naš sagovornik.

Na imanju „Đeram” sve odaje domaću atmosferu. Tu je restoran sa paorskom peći, starim gramofonom i drvenim šankom, ali i ostava u kojoj visi paprikom namazana banatska šunka, podrumski hlađeno vino i čuveni lisnati sir. Organizuju se i ekskurzije osnovaca najviše iz Novog Sada i Beograda. Među gostima koji češće posećuju “Đeram” su lovci iz Italije, potom gosti iz Švajcarske, Rumunije, Mađarske, Hrvatske.