Elementi -Voda, Vazduh, Vatra, Zemlja u Terri

Magistar umetnosti Svetlana Jovanović predstavila se kikindskoj publici kroz svoju Izložbu slika Elementi- Voda Vazduh Vatra i Zemlja, koja je postavljena u galeriji Terra. Ova likovna umetnice iz Šapca se kroz  opus bavila materijalizacijom četiri praelementa.

Ne želeći da postavi iza svog rada ikakav narativ niti simbolizam, umetnica mlađe generacije, Svetlana Jovanović, u fokus stavlja četiri elementa: voda, vazduh, vatra i zemlja, mešanjem ovih elemenata pomoću ljubavi ona eksperimentiše, kako kaže do neispitanih oblasti duha:

Četri elementa pripadaju i koncepciji evolucije, gde ciklus počinje sa prvim elementom,. a to je voda, zatim  prolazi kroz vazduh i vatru, da bi se završio poslednjim, zemljom. Četiri elementa: voda, vazduh, vatra i zemlja, koren su svih stvari. Stvari nastaju spajanjem i mešanjem ovih elemenata pomoću ljubavi.

Autorka kao medijum za ovu seriju bira pigmente, darove Zemlje. Pigmentima ovlaš vezanim za podlogu, naglašava taktilni momenat rada:

– Pigmentima ovlaš vezanim za podlogu, naglašavam taktilni momenat rada. Organska struktura probija kroz brašnjavu, suvu, ne sasvim zatočenu boju, odajući snagu materije. Na umetničkom putu idem od večitog traganja za suštinom oko nas do prirode same slike.

Svetlana Jovanović rođena je u Šapcu, diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu
Magistrirala je na interdisciplinarnim poslediplomskim studijama.

Član je Udruženja Likovnioh Umetnika Srbije-a od 2004. godine, a samostalni umetnik od 2006. Izlagala je na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama, a ovo joj je prvo predstavljanjer kikindskoj publici.