Eko šetnja

Sekretarijat za zaštitu životne sredine, poljoprivrede i ruralni razvoj u okviru Eko nedelje organizovao je eko šetnju. Šetnjom u dužini od 3,15 kilometara pedsetak sugrađana prateći eko-mapu prošetalo se ulicama: dr Zorana Điđnđića, Branka Radičevića, Branka Vujina, Barskom do Starog jezera. Učesnici eko šetnje imali su priliku da prođu kroz sova lavirint koji se nalazi u neposrednoj blizini SC “Jezero”.U eko šetnji učestvovali su srednjoškolci, članovi “Dore” i predškolci, mladi parovi sa decom, ali i penzioneri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Šetnja je deo ekološke mobilnosti čiji je cilj promocija zdravih stilova života istakla je Miroslava Krnić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj:

-Uz zdravu životnu sredinu ide i zdrav život i proizvodnja zdrave hrane. Svim sugrađanima koji su se priključili našoj šetnji delili smo jabuke.


Učesnici eko šetnje imali su priliku da čuju više o istorijatu Starog jezera koje je poznato kao Števančeva bara i krajem 19. veka postojala je inicijativa da ona bude isušena. Na svu sreću to se nije desilo pa je 1932. godine počelo urbano uređenje ovog prostora.

-Davne 1936. godine na prostoru od dva jutra bilo je napravljeno klizalište. Ono je bilo popularno i okupljalo je veliki broj tadašnjih žitelja Velike Kikinde. Posle Drugog svetskog rata prostor je proširen, a školjka jezera je produbljena. Nakon toga izgrađeni su bentovi. Šezdesetih godina prošlog veka Staro jezero bilo je najurbanije. Tada je ovaj prostor bio gradsko kupalište, a u bazenu koji postoji održavale su se utakmice – istakla je Miroslava Krnić.

Tako je bilo sve do osamdesetih godina kada je oaza u centru grada zaboravljena. Od 2007. godine ponovo počinje uređenje i tada su uložena znatna sredstva za izmuljavanje školjke Starog jezera i čišćenje obodnih kanala. Od tada do danas konstantna su ulaganja, a u toku je izgradnja mostova koji će povezivati Staro jezero sa SC “Jezero”.