Eko radionica o šišmišu

Saradnja Narodnog muzeja i Dečijeg odeljenja biblioteke „Jovan Popović“ nastavila se organizacijom eko radionice. Nakon predstavljanja fazana, zeca, rode, gavran i sove, na red je došao i šišmiš.

Deca nemaju priliku da vide ovu životinju, ali se ona može pronaći i u stalnoj zbirci kikindskog muzeja. Šišmiš je sitniji, pa se ne vidi tako lako. Zbog toga smo odlučili da deci predstavljamo životinje iz neposrednog okruženja, za koje možda nisu ni znali da žive blizu nas, kaže Ljiljana Markovljev, bibliotekar – informator Narodne biblioteke „Jovan Popović“.

Ipak, deca su znala da šišmiša ima i u Kikindi. Učenici četvrtih razreda OŠ „Vuk Karadžić“, koji su prisustvovali radionici, rekli su nam i da ne bi trebalo da ih se bojimo, jer su potpuno bezopasni. Oni kažu da su mnogo toga naučili, a ističu da nisu znali da slepi miševima zapravo nisu slepi. Na radionici su im se najviše dopale asocijacije, koje su sa lakoćom rešavali.

Letnji raspust prava je prilika da njihove posete Narodnoj biblioteci postanu učestalije. Kako iz ove ustanove najavljuju, uskoro bi trebalo da se održi i maskenbal za sve članove Dečijeg odeljenja.