Ejdus, Mensur i Ninković kao „bečki dečaci” u subotu pred Kikinđanima

Već smo navikli da u okviru manifestacije „Kikindsko leto“ na sceni Kurije viđamo značajna imena iz sveta umetnosti. Ove godine čini se da će ih biti najviše, jer će nakon „Garavog sokaka“ i hit predstave „Otkačene“ Kikinđani u subotu imati priliku da pogledaju komad „Hor bečkih dečaka“. Intrigantan naslov postaje još zanimljiviji kada se zna da su glavni protagonisti predstave legende našeg glumišta Predrag Ejdus, Irfan Mensur i Boda Ninković. Oni će dočarati priču o gastarbajterima iz Beča, koja je prepuna humora, sprecifičnog za srpski mentalitet.

U ovom komadu nema tabu tema, niti zaštićenih ličnosti. Naša svakodnevica u potpunosti je ogoljena i čini se da retko možemo da je vidimo u tako realističnom izdanju, uz čuvenu gorku konstataciju „Da nije tužno, bilo bi smešno“.

U pričama glavnih junaka najviše mogu da se pronađu oni koji su napustili zemlju u potrazi za boljim životom. Ipak, i oni koji su ostali razumeće tekst Miroljuba Nenadovića, koji je adaptirao Irfan Mensur.

Bečki podrum tačka je okupljanja tri ostarela i propala lika, koji se bore za egzistenciju. Ovi „dečaci“ pokušavaju da na malom prostoru prežive od danas do sutra, uz gomilu problema, koji ih neretko dovode i do komičnih situacija.

Iako pokušavaju da se izbore za svoje mesto, protagonisti predstave Zapadu i razvijenom svetu nisu potrebni. Bez obzira na to, oni i dalje ne pokazuju volju da nešto promene.

Pored toga, tri luzera u predstavi neretko i zapevaju evergrin melodije. Zbog toga je Mensur predstavi dao naziv „Hor bečkih dečaka“.

Cilj ove predstave nije podsmevanje sopstvenom mentalitetu, već ukazivanje na njegove najlepše segmente, na neprekidnu borbu uprkos porazima i čuveni inat iz kojeg su se stvorila čak i remek-dela. Tragikomediju „Hor bečkih dečaka“ Kikinđani mogu pogledati u subotu u 21 sat u dvorištu Kurije. Podsećamo da je ulazak na sve programe manifestacije „Kikindsko leto“ besplatan.