Dve nagrade za “Đurine osnovce”


“Energija je svuda oko nas” naziv je projekta u okviru kog deca u školskim danima stiču znanja o tome gde se sve izvori energije nalaze. Završna manifestacija tog projekta za ovu školsku godinu održana je u Pokrajinskoj vladi, gde su uručena prizanja najboljima, a među njima su bili i učenioci OŠ „Đura Jakšić“.

Projekat se  realizuje u osnovnim i srednjim školama čitavu deceniju na inicijativu Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike sa ciljem da se učenici podstaknu na razmišljanje, kako da doprinesu da se energija efikasnije koristi i da se smanji zagađenje. Učenica Milica Savković je radila multimedijalnu prezentaciju i za odličan prikaz osvojila prvo mesto:

-Dobila sam prvu nagradu za multimedijalnu prezentaciju na temu: energija vetra. Mnogo mi znači nagrada. 

Sa učenicima, pet godina je na ovom projektu radio nastavnik tehničkog i informatike Milan Dragosavac. I kada su likovni radovi u pitanju Bratislav Krstonošić je doneo visoko treće mesto svojoj školi:

– Ja sam crtao vetrenjaču i pored kuću koja se napaja na vetrenjaču i solarnu ploču, tako da nema nikakve druge potrošnje.

Nastavnici likovnog vaspitanja Biljani Nedomački nije prvi put da mentoriše đaku, koji osvaja nagrade.  Kako je rekla, konkurencija je bila  velika.

U ovoj školi teku i pripreme za proslavu školske slave, koja će sutra biti obeležena na svečan način. Nikolina Šarčević igra jednu od vodećih uloga i kako nam je rekla imala je  težak zadatak:

-Ja sam venecijanska princeza, mene su udali za Stefana, ja sam njegova druga žena. Bilo teško, zato što je moja uloga jedna od glavnih i samim tim imam i najviše teksta, koji je bilo potrebno naučiti.

Đurini osnovci su u nameri da sve ima još jači utisak kostime pozajmili od Narodnog pozorišta. Svečanost povodom obeležavanja školske slave će biti priređena u školskoj sali.