Dve decenije od NATO agresije na našu zemlju

NATO agresija nad tadašnjom SRJ počela je 24. marta 1999. godine i trajala je 78 dana. Povodom obeležavanja 20 godina od agresije vence na spomenik nastradalim borcima Kikinde u ratovima devedesetih i tokom NATO agresije položili su predstavnici grada Kikinde, garnizona Vranje,Kuršumlija i Bačka Topola, Udruženja “Srpski ratni veterani”, Policijske uprave, porodice poginulih, kao i boračkih organizacija.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Drugu godinu zaredom okupljamo se ispred spomenika “Tuga” na kom su ispisana imena poginulih policajaca i vojnika u ratovima od 1991. do 1999. godine. Posle više godina počeli smo na dostojanstven način da obeležavamo ovaj dan i da se sećamo sugrađana koji su izgubili život – istakao je Vladimir Radojčić, predsednik Skupštine “Srpskih ratnih veterana”.

Saša Tanackov, član Gradskog veća rekao je da 24. mart datum koji ne sme da se zaboravi:

-Ovo je jedan od onih dana u novijoj istoriji koji uvek mora da bude obeležen, zapamćen i da se nikada ne zaboravi. Brojne su žrtve, pre svega ljudske, ali i materijalna razaranja koja su učinjena tokom 78 dana bombardovanja. Naš grad bio je jedan od onih sredina koji je osetio strahote NATO bombi. Na ovaj dan treba da se sećamo svih žrtava i ljudi koji su dali svoje živote tokom NATO agresije. Ovo treba da nam je opomena i vodilja u budućnosti da više nikada ne budemo u situaciji da na ovaj način branimo svoje interese i teritoriju.

Spomenik “Tuga” rad je Rista Mihića iz Beograda, a na spomen ploči nalazi se 37 imena poginulih sugrađana.