Duga i hladna zima nije oštetila voće

Hladna zima i duži period niskih temperatura nisu oštetile voće, mišljenja je vlasnik porodičnog gazdinstva Zoran Konstantinov, koji se godinama bavi voćarstvom. Završena je prva faza orezivanja i prskanja voća, koje je prema tvrdnji našeg sagovornika, vrlo dobro podnlo hladnu i dugu zimu. Na njegovom placu se nalazi više od sto stabala kajsija, šljiva, jabuka i breskvi, koje je već tretirao i sada je spreman za sledeću fazu.

Kajsija se prska  dva, eventualno tri puta, mišljanja je Konstantinov. Prvi put kada je cvet u fazi poluotvaranja, drugi put u fazi cvetanja i treći put kada latice počinju da otpadaju.

Zasadi kajsija, ali i jabuka se nalaze, u zavisnosti od lokaliteta i sorte, u fenofazi pucanja pupoljaka do faze “mišije uši”te naš sagovornik preporučuje da se obavi preventivna zaštita od infekcie prouzrokovača bolesti čađave pegavosti i krastavosti plodova, a potrebno je i  izvršiti pregled voćnjaka na prisustvo lisnih vašiju,  a  nakon toga,  ukoliko je potrebno, izvršiti tretmane određenim preparatima.