Dragan Đilas kupio Mileševićevu hladnjaču izgrađenu od kredita RBV koji nije vraćen

Kako bi napravio hladnjaču za voće i povrće Zoran Milešević je od Razvojne banke Vojvodine uzeo kredit od 960.000 evra, ali banci nije vratio ni dinar, piše dnevni list Informer. Kako se navodi u tekstu, hladnjaču je prošle godine za svega 112.000 evra kupila firma Dragana Đilasa „Multikom grup“, a Razvojna banka Vojvodine, inače državna banka koja je bila pod direktnom upravom vojvođanskog ogranka Demokratske stranke, oštećena je za najmanje 848.000 evra, stoji u tekstu koji prenosimo u celini.

 

Kako pokazuje dokumentacija do koje je došao Informer, Zoran Milešević je od Razvojne banke Vojvodine 2009. uzeo kredit u iznosu od 89 miliona dinara (oko 960.000 evra po tadašnjem kursu) da bi napravio hladnjaču za voće i povrće, ali banci nikada nije vratio ni jedan jedini dinar! Zbog duga koji je sa kamatama narastao na više od 170 miliona dinara, RBV je odlučila da proda Mileševićevu hladnjaču, a na javnom nadmetanju kupila ju je 2018. firma ‘Multikom grup’ u vlasništvu Dragana Đilasa za svega 13.240.268,60 dinara, što je tek oko 112.000 evra!?!

Informer piše: Dokumentacija koju posedujemo pokazuje da je Milešević kredit od RBV uzeo 6. jula 2009. godine, ali ga nikada nije vraćao. Pošto nije izmirio obaveze, dug je zajedno sa kamatama i troškovima postupka narastao na fantastičnih 172.391.585,22 dinara. Zbog toga je RBV prošle godine odlučila da proda Mileševićevu hladnjaču, angažovan je javni izvršitelj i zakazana je licitacija.

Hladnjača u koju je uloženo državnih 89 miliona dinara procenjena je na 44.134.228,80 dinara, a početna cena na nadmetanju iznosila je samo 13.240.268,60 dinara. Pošto prvo nadmetanje nije uspelo, zakazano je drugo. Iako je za licitaciju, koja je održana 18. juna 2018. godine, bilo je prijavljeno četvoro učesnika, ponudu je dao jedino Đilasov ‘Multikom’. Tako je Đilas hladnjaču u koju je uloženo najmanje 960.000 evra kupio za svega 112.000 evra!

Informer objavljuje i zapisnik sa licitacije na kojoj je Mileševićeva hladnjača prodata “Multikomu” za 13,2 miliona dinara.

Đilas i Milešević su, inače, 2012. zajedno učestvovali i u navodnom spasavanju DS od bankrota. Oni su položili depozite za kredit od 360 miliona dinara koji je DS od RBV uzeo za potrebe kampanje, da bi potom Đilas, ali i Milešević od banke preuzeli taj dug i na njemu odlično zaradili, pretvarajući stranku u svog ‘dužničkog roba’. Dragan Đilas nije odgovarao na naša pitanja, dok je Milešević bio nedostupan, piše Informer.

Na drugoj strani, Marko Matić, urednik antikorupcijske mreže “Antidot”, kaže da ovo nije prva prevara u kojoj se zajedno pojavljuju Đilas i RBV, državna banka koja je bila pod direktnom upravom vojvođanskog ogranka DS.
– Kao što je već otkriveno, Đilas i RBV su veliku prevaru izveli i u vezi sa otkupom duga DS. U toj prevari je takođe učestvovao i Milešević. Nadležni organi bi morali detaljno da provere celokupno poslovanje RBV i da ustanove ko je je sve, poput Đilasa, imao koristi od pljačke i uništenja te banke – podvlači Matić.

Mario Spasić iz Saveta za monitoring ocenjuje da je ovo je veoma važna informacija koja ukazuje na postojanje korupcionaško-političke sprege kako bi se prevarile banke i državni sistem.

– Ovo je slučaj za Upravu za sprečavanje pranja novca i Tužilaštvo za organizovani kriminal, koji bi trebalo da razotkriju mrežu i sve učesnike u njoj. Treba da se povede krivični postupak, da se odgovorni kazne, a narodu da se vrati ono što je oteto – zaključuje Spasić.