“DORA” kuva najbolji pasulj

“Iđoška pasuljijada” održana u pripremi jela, koje je poreklom iz Meksika, a u Srbiju je uvezen iz Italije u 17.veku, organizovana je prvi put. Manifestaciju su pokrenili članovi Udruženja “Treće doba”, a okupili su prijatelje udruženja, kao i meštane sela. Kako je objasnio predsednik “Trećeg doba”, Stojan Kolompar, namera je bila da  se na ovakav način pripadnici takozvenog trećeg doba što više aktiviraju:

Osim ekipe domaćina, na prvoj “Iđoškoj pasuljijadi” u pripremi čorbastog pasulja svoje znanje pokazali su i kuvari iz Sajana, Padeja, Ostojićeva, Novih Kozaraca. Drago mi je što je ovakav odziv , a to  govori o potrebi ljudi, koji su u određenim godinama da se okupljaju i  druže.

 

Kako bi odgovorili potrebama organizacije ovakve manifestacije, u kojoj je bilo više od sto učesnika potrebna je saradnja i  razumevanje od strane MZ.  Druženje, ali i način da se pokaže da se kuvanje uči i doteruje iz godine u godinu bio je dovoljan razlog da manifestacija uspe.  Manifestacija, kakva god da je u pitanju, ne može da protekne bez čuvenih iđoških krofni. Starinskom metodom bez pomagala i novih recepata miris sveže ispečenih krofni ispunio je glavnu iđošku ulicu.

 

Nakon završene manifestacije i ručka za sve takmičare podeljene su i diplome. Prema mišljenju sudija, prvo mesto osvojili su članovi kikindskog udrženja “Dora” i akcijaški pasulj, druga nagrada je otišla iđoškoj “Šasli” dok je treće mesto sovojila mađarska huhinja iz Sajana.