Domu zdravlja nedostaju lekari, na protekla tri konkursa nije bilo prijava. Uskoro ponovo vakcinacija u selima

Kontrolne preglede kovid pacijenata, posle isteka 14 dana, odnedavno rade izabrani lekari u ambulantama Doma zdravlja, kako bi se smanjio pritisak na kovid ambulante.

Godina je prošla, menjamo lekare i odmaramo ih koliko je to moguće s obzirom na kadrovski problem koji imamo. Oni puno rade, rade prekovremeno, i zaista sa punim srcem i mnogo humanosti, kad god ih pozovemo, nikad nisu odbili da rade i prekovremeno, i subotom i nedeljom-rekla je za TV Kikinda dr Biljana Marković, direktorica Doma zdravlja.

Gostujući u emisiji “Aktuelno”, ona je ukazala da se broj otkrivenih slučajeva u kovid ambulantama Doma zdravlja na dnevnom nivou i dalje kreće između 30 i 50 što govori da je kriva zaravnjena, te se nazire ohrabrujući pomak, ali još uvek nema razloga za opuštanje. 

U Kikindi je do sada revakcinisano nešto više od 10.000 građana. Vakcinacija bez prethodnog zakazivanja protekle nedelje uspešno je organizovana u selima. Tom prilikom prvu dozu vakcine primilo je ukupno 800 ljudi.

–  Planiramo još jednu kampanju u selima. Zainteresovani se sada prijavljuju svojim mesnim zajednicama kako bismo barem orijentaciono znali koliki broj će biti vakcinisan. 

Manjak zdravstvenih radnika vidljiv je na primeru kikindskog Doma zdravlja. Lekari, posle dobijanja specijalizacije odlaze iz ove ustanove, a jedan lekar prešao je da radi u novu kovid bolnicu u Batajnici.

Dom zdravlja Kikinda po kadrovskom planu treba da ima 54 lekara, a radimo sa 48. Radimo sa dva penzionera koja smo aktivirali da rade kod nas kao lekari opšte prakse. Raspisivali smo konkurs već tri puta za tri radna mesta, niko se nije javio. Dva lekara su momentalno na stažiranju, čekamo da počnu da rade i nadamo se da će se neko javiti na konkurse.

U planu Doma zdravlja je sanacija objekta koji dele Medicina rada i Dispanzer za žene, nakon je ta služba iseljena iz bolničke zgrade. Prostor je neuslovan da bi u njemu radile dve službe, pa je plan da jedna od njih bude izmeštena na drugu lokaciju.

Pokušavamo da nađemo neki prostor i na dobrom smo putu u saradnji sa gradskom upravom da taj prostor sredimo i da jedna od dve službe tamo pređe. Naravno potrebno je uraditi rekonstrukciju za šta su potrebna sredstva. Konkurisali smo kod Pokrajinskog sekretarijata za rekonstrukciju krova na zgradi gde su sada Dispanzer za žene i Medicina rada, a na konkursu Ministarstva pravde konkurisali smo za projekat energetske efikasnosti za tu zgradu. Planiramo da izmestimo Medicinu rada odatle, nadam se da će tako i biti- napominje dr Marković. 

Emisiju “Aktuelno” u kojoj je gost TV Kikinda bila direktorica Doma zdravlja možete pogledati u četvrtak 15. aprila u 21 sat.