Dokumentarno igrani program “Živa istorija” oduševio Kikinđane

Pukovnik Dragutin Ristić je sa pešadijskim pukom “Knjaz Mihajlo” 20. novembra 1918. godine oslobodio naš grad. Povodom jednog od najznačajnijih datuma u istoriji Kikinde urađen je dokumetarno igrani program “Živa istorija”.

 

 

 

 

 

 

Ovo ostvarenje nastalo je pod rediteljskom palicom glumca i režisera Dragana Ostojića. Scenario su napisali Dragan Ostojić i istoričar Srđan Sivčev, dok je Milorad Karadžin bio zadužen za vizuelni deo igrano-scenskog prikaza.

-Bavili smo se bitnim fragmentima istorije našeg grada, Vojvodine i Srbije. Veliki zadatak bio je pred nama jer je istorija Kikinde bogata, a mi smo odabrali momente koji u simboličkom, političkom i životnom smislu određuju našu sredinu – istakao je Dragan Ostojić, glumac i režiser.

Ostojić je napomenuo da im je cilj bio da važne istorijske ličnosti zažive na sceni, da ih predstavi kao prave ljude od krvi i mesa sa svim željama, strahovima i nadanjima.

Građane koji su prisustvovali svečanoj akademiji oduševilo je ovo umetničko ostvarenje, ali i činjenica da Kikinda vek od Velikog rata obeležava bogatim kulturnim programom.

U dokumentarno igranom programu glumi većina glumaca Narodnog pozorišta, Dečijeg pozorišta “Lane”, ali i sugrađani koji su se prvi put oprobali na daskama koje život znače. Izvedba počinje scenom osnivanja Kikinde i prati njen razvoj do danas.