Dodeljeni sertifikati nezposlenima koji su prošli dodatne obuke

U proteklih mesec dana 22 nezaposlene osobe iz Kikinde, Čoke i Novog Kneževca , koje spadaju u kategoriju teže zapošljivih prošle su obuku koju je organizovala Filijala NSZ”. Cilj je da nezaposleni steknu nova saznanja i veštine kako bi se lakše zaposlili. Na svečanoj dodeli sertifikate je uručio Zoran Martinović, direktor NSZ.
-U Filijali NSZ zadovoljavajući je nivo kvaliteta svih obuka koje su završene, a u martu predstoje nove. Specifičnost kikindske Filijale je da je preko 50 odsto osoba, koje su na evidenciji, sa niskim ili bez kvalifikacija tako da im dodatne obuke puno znače – istakao je Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.
Projekat “Pomoć teže zapošljavim grupama” finansira Evropska unija, a obuke su planirane za 5.400 nezaposlenih u Srbiji. Do sada je obučeno oko 2.000 osoba.
Obuke je u Kikindi prošlo 12 osoba, šest za izradu čajnog peciva i biskvita i isto toliko polaznika obučeno je za uzgoj povrća u zatvoreno prostoru. U Čoki je četvoro, a u Novom Kneževcu šestoro nezaposlenih steklo sertifikat iz osnovne informatičke obuke po ECDL standardu.


-U jednoj od četiri obuke koje su organizovane zaposleno je 50 procenata lica koja su bila na obuci. Reč je o firmi “Atler Fontana” koja je od šest osoba na obuci zaposlila tri. To je pokazatelj da smo dobro radili i da smo odabrali dobre obuke – rekla je Jelena Mitrović, direktorica Filijale NSZ.
Sonja Jerković završila je obuku za uzgajanje povrća u zatvorenom prostoru u čemu su joj pomogli članovi Udruženja “Banatska lenija”, dok je Danica Knežević Popov, novinarka pre godinu dana ostala bez posla posle neuspešne privatizacije Centra za informisanje u Novom Kneževcu. Ona je dobila sertifikat iz računarske obuke.
Pozitivnu ocenu dali su i poslodavci Maja Davidović, tim lider “LOT 3” firme koja se bavi proizvodnjom i preradom hrane i predsednik Udruženja “Banatska lenija” Nikola Filipović.
Tokom marta očekuje se početak obuka za po šest gerontodomaćica u Kikindi i Novom Kneževcu, kao i za uzgoj povrća u zatvorenom prostoru za sedam osoba u Senti. U planu su i osnovne informatičke obuke sa po šestoro nezaposlenih u Kikindi i Kanjiži, kao i obuka za osam osoba iz našeg grada za reciklažu elektronskog i električnog otpada.