Dobra cena paprike na pijaci obećava dosta ajvara

Pijačni dan na Zelenjaku, petkom opet poprima obeležja jednog od najposećenijih dana, kao što je to bilo nekada. Ovih dana su se na tezgama vratili i prijatelji iz Malih Pijaca, koji donose Jabuke sa peska.

Iz godine u godinu ovi vredni proizvođači lepih i kvalitetnih jabuka dolaze sa sve manje elana i snage. Cena jabuka, jonagold, greni smit, mucu, ajdared, gloster kreće se od 30 do 50 dinara, dok se industrijska vrlo traženu jabuks prodaje po ceni od 15 dinara, rekao je Janoš Kovač:

 

-Za 40 godina, koliko se bavimo uzgojom jabuka, ova godina je najlošija. Svega jedna četvrtina nam je rodila. Iako smo prskali, izgleda da hemija nije ništa mogla da pomogne. Pokušaćemo da dolazimo u Kikindu, bar do marta. 

Kruške su prodavane po ceni od 80 do 120 dinara, grožđe od 70 do 160. Pred sam početak najveće manifestacije, počela je i prodaja kako ukrasnih tako i  ludaja za kolače.

Sugrađanka Pačik Rozalija se dvadeset godina bavi proizvodnjom različitih vrsta ludaje. Iako je sam posao oko uzgoja ludaje dosta zahtevan, kako smo od naše sagovornoice mogli da čujemo, njoj nije zamorno, čak suprotno:

-Ovo su tamburice, za kolače. Ići ćemo i na Dane ludaja, kao i svake godine. Inače, sad upravo počinje kupovina ovih ukrasnih bundeva, deca nose u zabavište.

Robe u vidu voća i povrća je bilo u izobilju, a lep septembarski dan je setio i one koji baš i nisu naročito pri volji da bi mogli što šta pripremiti, kao dopuna jelovniku za duge hladne dane. Paprika, je povrće koje se često nalazi na trpezama, a li i na stalažama u špaizima Kikinđana.

Ove godine ima dosta povoljnu cenu, pa je bila u ponudi već od 60 dinara pa sve do 90. Paradajz je prodavan po ceni od 50 do 80 dinara, krastavci od 70 do 110. Kupus, koji će ove godine biti teže nabaviti, kažu proizvođači zbog slabog formiranja glaviceprodavan je po ceni od 60 do 70 dinara, praziluk do 50, tikvice do 80 dinara. Crni luk je stajao 50 dinara, dok je beli luk bilo moguće kupiti već po ceni od 250 dinara.

Šargarepa ove godine ipak beleži vrtoglav rast u ceni pa je sa, rekli bi kupci, razumnih 60 skočila čak na 100 do 120 dinara za kilogram koliko traže prodavci, koji i opet i zelen cene u rasponu od 100 pa sve do 200 dinara.

 

Na pitanje kako može biti razlika u ceni čak 100 dinara, dobili smo odgovor da cena odgovara kvalitetu. Među dražim povrćem izdvaja se i pasulj, koji takođe beleži rodnu godinu.

U svakom jelu valja, kažu ubaciti i mirođiju, koja i u septembarskim danima ume da zamiriše baš kao u najlepšim prolećnim danima i to po ceni od 30 do 50 dinara veza.